Мотосезонът е в разгара си и много мотоциклетисти се завръщат

...
Мотосезонът е в разгара си и много мотоциклетисти се завръщат
Коментари Харесай

Петте най-критични ситуации с мотоциклети

Мотосезонът е в разгара си и доста мотоциклетисти се завръщат по пътищата със своите обичани машини. Когато става въпрос за това моторизирано занимание, фокусът му постоянно е върху заниманието и възприятието за независимост. Въпреки това е належащо положително равнище на осъзнаване на риска, с цел да се овладеят даже сложните моменти с двуколесния другар.

Проучване разпознава петте най-критични обстановки при карането на мотоциклет. Първата е пренебрегването на мотоциклетиста от другите участници в придвижването, което се трансформира в най-честата сериозна обстановка. В съпоставяне с колите, мотоциклетистите нямат буферна защитна зона на смачкване. Взаимното обсъждане е още по-важно, с цел да се избегнат такива рискови обстановки. Шофьорите не би трябвало да разчитат единствено на огледалата си, а деликатно да хвърлят взор през раменете си, преди да сменят лентата или да изпреварят. И мотористите в никакъв случай не би трябвало да допускат, че постоянно ще ги виждат добре. Ето за какво е значимо постоянно да сте подготвени за прекъсване, да се заобикалят мъртвите зони и да не се разчита на личното си преимущество.

Втората е прекъсване при наклоняване в завой. Ако нямате мотоциклет с антиблокираща система за завой (ABS), би трябвало да спирате доста деликатно в кривите. По-специално при положение на мотоциклети без ABS, якото прекъсване в наклонено състояние може да докара до загуба на сцепление на гумите при завой, което неизбежно води до рухване. Има смисъл да се усили сензитивно спирачното изпитание, в това число реакцията към промененото държание при шофиране, като да вземем за пример наклонността на мотоциклета да се изправи при прекъсване в наклонено състояние.

Неправилно обмисляне на кривата на завоя. Правилната зрителна линия е от решаващо значение за завиването - постоянно би трябвало да гледате в посоката, в която шофирате, в идеалния случай допустимо най-далеч в завоя. Ако радиусът на кривата е определен погрешно, би трябвало да се заобикалят непременно внезапните придвижвания. Управлението би трябвало да се прави с гладко, меко и нежно придвижване.

Аварийно прекъсване. Когато става въпрос за спешно прекъсване, ABS мотоциклетите имат преимущество, защото системата за ръководство обезпечава устойчиво ръководство по време на забавянето на машината. Важна в тази ситуация е бързата реакция и мощното издърпване на спирачния лост. За да сте постоянно подготвени за прекъсване, имате потребност от два пръста на предния спирачен лост от самото начало. Трябва да се означи, че заради изместването на натоварването на колелата при прекъсване, оптималните спирачни сили се реализират на предната ос. При транспортни средства без ABS съществува риск колелото да бъде даже блокирано. Тогава то колело не може да поема странични сили и нормално се получава рухване. Ето за какво е значимо да спирате покрай границата на блокиране и в това време да поддържате мотоциклета постоянен.

Извършвайте маневри на надолнище. Възможните различни траектории би трябвало към този момент да бъдат регистрирани по време на карането, с цел да може да се реагира бързо и да се избегне спешно прекъсване. Мотоциклетите с ABS са способни на безвредни маневри за отбягване даже при спешно прекъсване. И тук линията на видимост е решаваща - очите постоянно би трябвало да са ориентирани в посоката на задачата, в посоката на свободния път, и никога към трудността. В случай на неочаквана маневра на надолнище при спешна обстановка, предлагаме неочакван подтик за ръководство против мечтаната посока на придвижване. Това разрешава на мотоциклета да се наклони бързо и по този метод да се избегне. Такива маневри би трябвало да се практикуват авансово в безвредна среда, с цел да се създадат забележими физическите движещи сили и да се автоматизира процеса.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР