Мотивите за отстраняване на Иван Досев, член на УС на

...
Мотивите за отстраняване на Иван Досев, член на УС на
Коментари Харесай

Отстрененият от АПИ Иван Досев: 470 млн.лв. са дадени авансово за магистрали

Мотивите за премахване на Иван Досев, член на УС на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), са получени на 26-и май в 17.40 ч. и са разказани " по преценка на министъра ".

Това съобщи самият той пред БиТиВи. По думите му, в това няма проблем, по закон заповедта е позволена, защото новият министър желае собствен личен екип , следва спогодба със зам.-министъра на районното развиване да се съобщи властта на новото управление.
 Уволниха и управлението на пътната организация
Уволниха и управлението на пътната организация

Засега от Министерство на регионалното развитие не удостоверяват уволнението

" Когато излизах от АПИ научих от прессъобщение, че са посочени други аргументи за отстраняването - заплащане на задатъци за строителство, които нямат планова подготвеност и позволение за градеж . Не е коментирана с нас такава причина, среща с районния министър не съм имал. От прессъобщението не излиза наяве кой контракт се засяга, приказват за контракти, в които се дават доста суми като задатъци ", изясни Досев.

Има предплатени заплащания и по други контракти с " Автомагистрали ", само че те били според клаузите на контракта, добави той. " Накъде се отива, не разбирам, договорите са за инженеринг, планиране и строителство и е обикновено да се заплати с такава уговорка и по-късно да се правят плановете. Това са суми, които част от тях отиват за градеж ", изясни още специалистът.

На въпроса за какво се заплаща предплатено за нещо, което не е свършено, той посочи, че задатъкът способства да се извършат в рационални периоди всички действия по осъществяване на строителството . " Не може да се упреква АПИ, че е направила предплатени заплащания, средствата за съответните контракти се гласоподават с Министерски съвет, стоят в сметка, а не постъпват в АПИ и има позволение за пари от тази сметка ", безапелационен е Иван Досев.

Той заяви сумата - 470 млн.лв. са дадени за предплатени заплащания - към 30% от половин милиард лв.. Досев разяснява и 5 милиарда лева за планове : " Това са изказвания на хора, които имат друга цел. Всички контракти към Автомагистрали са по надлежния ред, запитвания, подписани контракти след съблюдаване на процедурите и закона и последната заповед на министър Петя Аврамова за известяван на министерството ".

През него са минали по договорите с " Автомагистрали " - три задатъка по първия контракт 2018 година - за Автомагистрала " Хемус " от 1-ви до 6-ти лот, втори контракт 2019 година за 7-ми, 8-ми, 9-ти, трети контракт за геодинамичните процеси.

Избрани компании не са взели участие, увери Досев , който не знае за какво има такова обвиняване. Който го твърди, да го потвърди, изиска Досев.

Той разяснява и сумата 3.4 млн. лева за километър за българска автомагистрала: Според данни от Камарата на строителите по отношение на стойности на прави - най-скъпата автомагистрала е " Люлин ", част от Автомагистрала " Струма ", строена 2011 година по контракт от 2006 година " Цената на автомагистрала е релативно разбиране поради терена, което не трябва да се употребява ", счита той. Иван Досев разяснява и ремонта на автомагистрала Тракия. " Ремонтът се прави по контракта след открита социална поръчка, на цени конкурентни, като е имало компании, които могат да се явят по отворена процедура. Всички цени, реализирани не могат да бъдат оспорвани и претендирани, че са високи ", безапелационен е специалистът.

Досев изясни казуса с правата сред Стара Загора и Карнобат, където има талази - 5-годишен е гаранционният период, консултантите споделят, че не са били чути, само че има лист с инспекции на отчета, направени през 2010 година - март 2011 година, които след взети проби от материала за диги, демонстрират, че дават отговор на техническата спецификация и които демонстрират, че примеси с насип, с хумус - не са открити.

" В България има проблем в пътното строителство и едно разбиране, че когато нещо се направи, по-късно не е належащо никаква поддръжка ", счита той. Все отново Досев обяснил, че технологията на ремонта в лот 1-3 е след одобрение на финансов запас да се подхващат ремонтните действия. Проблемът за вълните бил, че навлиза вода в пътното тяло и се появяват талази, за цената - " би следвало да е по-евтина от ремонта на Тракия, само че към предходната седмица н яма планувани държавни пари за ремонт на този сектор, само че той би трябвало да се планува в незабавен порядък.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР