Москва. По решение на Св. Синод на БПЦ-БП от 13.12.18

...
Москва. По решение на Св. Синод на БПЦ-БП от 13.12.18
Коментари Харесай

Българска църковна делегация участва в тържествата по повод десетата годишнина от интронизацията на Руския патриарх Кирил

Москва. По решение на Св. Синод на БПЦ-БП от 13.12.18 година Старозагорският митрополит Киприан и Видинския митрополит Даниил, дружно с съпътстващи ги лица, бяха дефинира да посетят столицата на Русия в интервала 29.І.-4.ІІ.2019 година, във връзка десетата годишнина от интронизацията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Това оповестиха от пресцентъра на БПЦ .
Българската църковна делегация се срещна с Негово Светейшество патриарх Кирил през вчерашния ден, като Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан е предал и поздрава от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод, в който се споделя: " Сърадваме с Вас и с цялата братска Руска Православна Църква, която под Вашето управление към този момент 10 години укрепва и развива положените преди Вас основи, засилвайки своето вътрешно единение и своята апостолска задача измежду поверения ѝ народ. Църква антична и славна, изповедническа и мъченическа – Църква на дивни светци и духоносни отци, на мъдри и прославени архипастири и велики учители в тайните на богословието и богопознанието... Времето, в което по Божи промисъл върху Вас е паднало жребието да оглавявате славната Руска Православна Църква, е време, изпълнено с голям брой провокации и тествания за християнската и архипастирската ни съвест. Всеки ден и всеки момент врагът на човешкото избавление слага нови и нови клопки пред нас, с цел да ни отклонява от пътя, който Христос Господ ни завеща на Кръста. В ръцете и в нашите сърца обаче ние имаме единственото надеждно и правилно оръжие против всеки зложелател и съперник и това оръжие е оръжието на правдата и любовта, на онази божествена обич, която не познава граници и пред която е безсилна всяка вражеска мощ. Приемете, Ваше Светейшество – по случай този Ваш персонален празник, само че и празник на цялата света Московска Патриаршия, – нашите откровени пожелания за здраво здраве и жизненост на духа, за архипастирска ревнивост и апостолско безстрашие в служението Ви като първойерарх на вековния и прочут Московски трон ".
На срещата с представителите на Поместните православни черква взеха присъединяване и делегати на Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Грузинската, Румънската и Сръбската патриаршии, както и представители на Полската православна черква, Православната черква на Чешките земи и Словакия.
За отбелязване на годишнината са пристигнали и предстоятелите на Антиохийската и Сръбската патриаршии - Техни Светейшества патриарх Йоан X и патрирах Ириней, предстоятеля на Православната черква на Чешките земи и Словакия митрополит Ростислав.
На 31 януари в Голямата зала на Държавния замък в Кремъл се състоя церемониален акт, отдаден на десетата годишнина от интронизацията и избора на патриарх Кирил. На събитието участва и президентът на Русия Владимир Путин.
Кулминацията на честванията ще бъде в неделя - 3 февруари, когато ще бъде отслужена тържествена св. литургия в храма " Христа - Спасителя ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР