Москва експулсира няколко служители на българското посолство, съобщи руското външно

...
Москва експулсира няколко служители на българското посолство, съобщи руското външно
Коментари Харесай

Русия гони 10 служители на българското посолство в Москва

Москва експулсира няколко чиновници на българското посолство, заяви съветското външно министерство. Снощи българското Министерство на външните работи заяви, че става дума за 10 души.

" На 18 април Атанас Кръстин, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Руската федерация, е бил поканен в съветското външно министерство, където му е била връчена нота от министерството, с която чиновници на българското посолство в Москва са оповестени за личност нон грата ", се споделя в изказване.

Министерството отбелязва, че мярката е ответна на " нестимулираното " решение на България от март да разгласи 10 дипломати от съветското посолство в София за личност нон грата.

От новината на съветското Министерство на външните работи обществеността ни схваща за първи път, че дипломат Кръстин, който бе върнат в София за съвещания в символ на митинг против недипломатичното държание на съветската посланичка Елеонора Митрофанова, отначало е изпратен в Москва. Където оттук-нататък очевидно ще работи единствено с техническия личен състав, тъй като там не останаха към този момент дипломати за преследване.

България разполага с 8 дипломати в Москва с изключение на посланика, двама представители в Службата по търговско-икономически въпроси, едно аташе по туризъм и шеф на Българския културен център - общо 12 души. От тях двама бяха изгонени на 8 април. Останалите 10 - през днешния ден.

Вероятно се е наложило Москва да изгони и хора от техническия личен състав, по тази причина съветското Министерство на външните работи употребява в прессъобщението думата " чиновници ", а не " дипломати ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР