Московският градски съд призна днес норвежкия гражданин Фруде Берг за

...
Московският градски съд призна днес норвежкия гражданин Фруде Берг за
Коментари Харесай

Русия осъди норвежец на 14 години в лагер за шпионаж

Московският градски съд призна през днешния ден норвежкия жител Фруде Берг за отговорен в шпионаж против Русия и го осъди на 14 години отнемане от независимост в колония със непоколебим режим, съобщи ТАСС.

От наказването му се приспада времето, прекарано под стража след ареста през декември 2017 година Съдът постанови също така да се изземат в интерес на страната материалните доказателства - парични средства в размер на 15 000 евро.

Огласена бе единствено част от присъдата заради съществуването на секретни материали в делото. Тя не е влезнала в действие и може да бъде обжалвана пред Върховния съд на Руската федерация.

Обвинението бе поискало 14-годишна присъда, защото Берг не се призна за отговорен и не се разкая за стореното. Защитата му настоя да бъде оневинен, припомня организацията.

"Той е на 63 години и с оглед изискванията в съветските затвори става дума просто за доживотна присъда ", разяснява Иля Новиков, юрист на Берг, представен от Франс прес.

Съдът прегледа делото против Берг за две седмици. Следствието откри, че норвежецът е събирал информация за съветските нуклеарни подводници. Според обвиняването Берг сътрудничел на норвежкото разузнаване против парично заплащане и бил заловен на мястото на престъплението, когато получавал документи от чиновник на съветски боен обект - в действителност подставено лице на съветските спецслужби.

Според юристите норвежецът е признал, че е пътувал в Русия по предписание на норвежкото военно разузнаване, изпълнявайки ролята на пощальон, без обаче изцяло да схваща с какво тъкмо се занимава и без да осъзнава вероятните последствия от своите дейности. Официални норвежки представители отхвърлиха да разясняват тези самопризнания на Берг, припомня ТАСС.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР