Мощен ефект върху руския борсов пазар и две от големите

...
Мощен ефект върху руския борсов пазар и две от големите
Коментари Харесай

Руският борсов пазар потъна заради санкциите на САЩ

Мощен резултат върху съветския борсов пазар и две от огромните съветски компании оказаха в първия ден от тазседмичната търговия на финансовите пазар след въведените в петък от Съединени американски щати стопански наказания против седмина съветски олигарси и притежаваните от тях компании. В отговор съветското държавно управление разгласи, че обмисля ответни ограничения против Вашингтон и икономическа поддръжка за своите компании, попаднали под ударите на Съединени американски щати, в случай че техните позиции продължат да се утежняват.

Московските борсови показатели се сринаха с близо 10 % след оповестените нови наказания на Съединени американски щати. Руската рубла реализира най-големия се спад за един ден от януари 2016 година Валутата поевтиня с 3.39 на 100 до 60.24 рубли за $. Това е сериозен удар за съветската стопанска система, съобщи Франс прес.

Индексът на Московската борса RTS (на сдруженията, които се котират в долари) изгуби 11,5 на 100, а показателят Micex (на сдруженията, търгувани в рубли) спадна с 9.2 на 100. Руският алуминиев колос " Русал ", благосъстоятелност на предприемача Олег Дерипаска загуби съвсем половината си пазарна капитализация в търговията в Хонконг. Контролираната от олигарха група ЕН+ потъна с 25 на 100 в Лондон и английският регулатор спря търговията с нейни акции.

Санкциите, последвали невижданата дипломатическа рецесия поради отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри, засягат седмина съветски олигарси и притежаваните или следени от тях 12 компании, както и 17 висши чиновници на съветското държавно управление, напомня ББС. Освен Дерипаска, измежду пострадалите са и Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са значими играчи в енергийния бранш, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов. Ограниченията за правене на бизнес с американски компании и физически лица засягат и висши служители като шефовете на " Газпром " Алексей Милер и на втората по величина съветска банка ВТБ Андрей Костин.

Забраната за бизнес връзки влиза в действие от 5 юни. Дотогава американците, работещи за засегнатите от глобите компании, би трябвало да изоставен. Съединени американски щати предизвестиха, че компании и лица от други страни, които не престават да имат настоятелен връзки със глобените лица и компании рискуват да изгубят достъпа до американския пазар и финансова система.

След тежкия стопански удар в понеделник, съветският министър председател Дмитрий Медведев подреди на държавното управление да изготви проект за поддръжка на засегнатите от глобите съветски компании и възможни ответни ограничения против Съединени американски щати. Той дефинира новите забрани на Вашингтон като неприемливи и нелегитимни.

" Колкото до попадналите под наказания наши компании, би трябвало да се прегледат способи да им се окаже поддръжка. Това касае и металурзите, и енергийния бранш, и търговията с артикули от военнопромишления комплекс. Трябва да се изготвят съответни оферти за поддръжка ", сподели Медведев, представен от ТАСС.

На незабавно свикано съвещание на кабинета Медведев дефинира глобите на Съединени американски щати като завоалирана протекционистка политика. Според него възбраните са отвън всякаква норма на интернационалното право и прокарват американски търговски ползи обратно на настоящите търговски правила и в ущърб на естествената активност на сполучливо работещи на международните пазари съветски компании.

" Както и в предходните санкционни дейности, ние виждаме напълно явна елементарна прагматична цел – да вземат решение с неконкурентоспособни способи свои стопански задания ", сподели Медведев.

Реакцията на съветското държавно управление пристигна, откакто акциите на " Русал ", която е главната компания на Дерипаска и е един от най-големите производители на алуминий в света, поевтиняха на фондовата борса в Хонконг с 49 на 100 до 2.38 $. Това изтри 3.5 милиарда евро от капитализацията на компанията и може да аргументи банкрута й. " Русал " добива 7 % от алуминия в света и близо една пета от продукцията на компанията се осъществя в Съединени американски щати.

В официално съобщение, оповестено на борсата в Хонконг, групата показва, че глобите " биха могли да доведат до механически банкрут по някои дългови бумаги на групата ". В момента " Русал " прави оценка на въздействието на подобен механически банкрут върху финансовото й състояние, се добавя в известието на компанията. Тя обаче към този момент продължава да извършва всичките си кредитни и финансови отговорности, в това число за погасяване на задължения и има намерение да продължи да ги съблюдава " в сходство с правните и нормативни условия ".

Заради обезценяване на акциите с 25 %, Управлението по финансово контролиране и контрол на Англия спря интервенциите с депозитарни разписки на група ЕН+ (EN+) на Лондонската борса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР