Морският коридор за доставка на помощ за Ивицата Газа от

...
Морският коридор за доставка на помощ за Ивицата Газа от
Коментари Харесай

Морски коридори и пристанище за помощи. Какви са новите планове на Запада за Газа

Морският кулоар за доставка на помощ за Ивицата Газа от Кипър може да стартира работа още тази седмица. Това сподели председателка на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, представена от Би Би Си.

Новината идва, откакто в четвъртък президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че Съединени американски щати ще, с което да усилят доставките на филантропична помощ. Преди няколко дни Организация на обединените нации заяви, че една четвърт от популацията на Газа гладува.

Урсула фон дер Лайен заяви, че в петък транспортен съд с филантропична помощ ще отплава за Газа. Той ще направи пилотно пътешестване за тестване на морския кулоар.

Идеята за основаването му е подкрепена от Европейската комисия (ЕК), Кипър, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и Съединени американски щати.

" Хуманитарната обстановка в Газа е тежка, като почтени палестински фамилии и деца обезверено се нуждаят от артикули от първа нужда ", пишат страните в общо изказване.

В петък Фон дер Лайен сподели, че морският кулоар ще разреши доставката на огромни количества спомагателна помощ.
Как ще работи коридорът
Председателката на Европейска комисия заяви, че пилотната пратка с помощи ще бъде осъществена в съгласуваност с Обединените арабски емирства и неправителствената организация World Central Kitchen .

Според изказването от петък Кипър има водеща роля в самодейността. Островът се намира на към 370 км северозападно от Газа и е най-близката до района страна членка на Европейския съюз . В продължение на месеци страната води акция за основаването на еднопосочен морски кулоар, по който да се придвижват помощи непосредствено до Газа.

Предвижда се скоро Кипър да стартира диалози за увеличение на успеваемостта на морския кулоар, както и за прибавяне на сухопътни и въздушни направления за филантропична помощ, в това число от Египет и Йордания .

" Ще продължим да работим с Израел за разширение на доставките по суша, като настояваме страната да отвори повече направления и спомагателни пунктове, с цел да стигне повече помощ до повече хора ", споделят страните в мнението си.
Пристанище за помощи
В петък по време на речта си за положението на Съюза президентът Джо Байдън заяви, че Съединени американски щати ще изградят краткотрайно пристанище на брега на Газа. Целта е да може огромни кораби с филантропична помощ да могат да доближават линията.

" Това краткотрайно пристанище ще разреши да бъде увеличено доста количеството на филантропичната помощ, която ще постъпва в Газа всеки ден ", сподели Байдън.

Той заяви, че това няма да включва потреблението на американски бойци и добави, че Израел също " би трябвало да даде своя принос ".

" Хуманитарната помощ не може да бъде второстепенно основание или разменна монета. Защитата и спасяването на почтени животи би трябвало да бъдат приоритет ", сподели Байдън, обръщайки се към Израел.

Изграждането и стартирането в употреба на краткотрайното пристанище може да отнеме " няколко седмици ", заяви чиновник от администрацията на Байдън.
Защо това се постанова
Според Организация на обединените нации една четвърт от популацията на Газа няма достъп до задоволително храна. Организацията заяви, че неналичието на храна е довела до гибелта на 10 деца и до " тежки равнища на недохранване ".

Израел отхвърля да попречва доставянето на филантропична помощ и споделя, че филантропичните организации не съумяват да я разпределят.

В началото на март, до момента в който чакат филантропична помощ в северната част на Ивицата Газа . Палестинците споделят, че множеството от тях са били убити от израелските войски. Израелските военни обаче оповестиха, че множеството от хората са били убити при създалата се блъсканица.

Към момента камиони с помощи влизат в южната част на Газа през следения от Египет пропускателен пункт Рафах и следения от Израел Керем Шалом . През последните месеци обаче северната част на линията, към която беше ориентирана първата част на израелската сухопътна атака, беше значително откъсната от помощта.

По приблизителни оценки там живеят към 300 хиляди палестинци, които не разполагат с задоволително храна и чиста вода, написа Би Би Си.

На 2 март за първи път Съединени американски щати реализираха доставка на незабавна филантропична помощ в Ивицата Газа. Преди това други страни, измежду които Йордания , Франция и Египет , също доставяха помощи по този метод.

През март палестинската организация на Организация на обединените нации за бежанците заяви, че през месец февруари в Газа са влизали приблизително 97 камиона с помощи дневно, спрямо към 150 камиона на ден през януари. Това остава под задачата от 500 камиона дневно.

На 7 октомври 2023 година, умъртви към 1200 души и взе към 250 са заложници. В отговор Израел в Ивицата Газа, която е ръководена от Хамас и има население от над 2 млн. души.

До момента военните дейности на Израел в Ивицата на над 30 хиляди души по данни на локалните управляващи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР