Морските археолози наскоро се върнаха на мястото на потънал средновековен

...
Морските археолози наскоро се върнаха на мястото на потънал средновековен
Коментари Харесай

Разкриха историята на 600-годишно корабокрушение

М орските археолози неотдавна се върнаха на мястото на потопен феодален транспортен съд, с цел да проведат ново геофизично изследване с вярата да разкрият повече за от дълго време изгубената история на кораба. 

Известен като кораба от Авалдснес, 600-годишният транспортен съд е открит в плитък водоем с дълбочина по-малко от 1 метър в приливната среда покрай Авалдснес, село на остров Кармьой в Югозападна Норвегия.  

Корабокрушението е добре познато и се учи от десетилетия. Изследователите от Университета в Ставангер и Морския музей в Ставангер обаче желаят да проучат по-задълбочено потъналия артефакт благодарение на нова технология. 

С помощта на роботизирана лодка, известна като Autonomous Surface Vehicle (ASV), екипът събра геофизични данни за артефакта и заобикалящата го зона, което им разреши да основат прецизен 3D модел на корабокрушението. 

" В последна сметка подробният 3D модел може да разкрие основна информация като хоризонталното и отвесното систематизиране на вградените остатъци, дълбочината на погребение, структурата на корпуса и градивните елементи на корабокрушението ", пишат създателите на проучването в публикацията. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР