Момчил Дойчев На днешната дата преди 152 години бе официално

...
Момчил Дойчев На днешната дата преди 152 години бе официално
Коментари Харесай

Българската духовна протодържава

Момчил Дойчев

На днешната дата преди 152 години бе публично приета основаната 10 години по-рано на " Българския Великден " самостоятелна Българска екзархия. Султанският ферман за признание на тази самостоятелна българска институция е разследване от нещо нечувано до тогава в Османската империя - извършен референдум за самоопределяне на християнското население в европейската част на Империята. Съгласно признатите разпореждания, в случай че две трети от популацията в европейските епархии се самоопределя като българско, тези епархии минават към Българската екзархия. По този метод към тази българска духовна страна се причислява популацията на цяла Добруджа, Мизия, Долна Мизия/Нишкия и Софийски санджак/, Тракия и Македония без техните най-южни и приморски епархии на Черно и Бяло море. По този метод се обрисуват най-справедливите и интернационално приети от всички Велики сили граници на Целокупна България.

Българската екзархия е първото велико наше лично национално историческо завладяване. Това е наше лично велико дело – нашата българска духовна страна – както я дефинира съветския учен българофил Дмитрий Лихачов. Тя е осъществена с доста труд и жертви. Българският нравствен хайлайф се опълчва както на Вселенската, на процедура гръцка патриаршия, по този начин и с подкрепящата я Руска империя. Границите на тази образувана по изцяло либерален метод България от Тулча до Охрид и от Ниш до Лозенград са толкоз неоспорими, че духовната автономност на българите в Мизия, българска Тракия и Македония са припознати на Цариградската посланическа конференция 1876/1877 година от всички Велики сили и като граници на двете български политически самостоятелни области, които султанът се задължава да сътвори.

 ekzarhiya_bg.jpg

Цариградската посланическа конференция от 1876/1877 година обрисува границите на двете самостоятелни български области с преобладаващо българско население.
Границите на Цариградска България обгръщат всички приети чисто български територии. В Цариградска България влизат Северна Добруджа и цялата Нишко-Моравската област /които в Сан Стефано граф Игнатиев харизва на Сърбия и Румъния/. Следователно решенията, взети в Цариград са доста по-справедливи и доста повече в български интерес, в сравнение с решенията на прелиминарния кротичък протокол, подписан единствено сред двете воюващи империи в Сан Стефано (по случай рождения ден на съветския император)!
Малко предистория.

Границите на разпространяване на българската националност

не са нещо един път и вечно обещано. Те не са единствено политически или държавни граници, които ясно разделят народите. В границите на империите, още повече в рамките на Османската империя, живеят десетки нации. В европейската част на империята те са по този начин размесени, че народите и етносите доста мъчно може да бъдат отграничени и разграничени. Процесът на образуване на българска нация се натъква и на тази компликация. Все отново е несъмнено, че българите живеят главно най-много в трите исторически области – Мизия, Тракия и Македония. Само че популацията в тези области, изключително в Североизточна Мизия и Добруджа, по Черноморското и Беломорско крайбрежие, в Южна Тракия, в Родопите, в Южна и Западна Македония, както и в Нишко-Моравската област е смесено. Българите са размесени и живеят дружно с турци, гърци, албанци, власи, евреи, сърби, роми, арменци, цинцари, власи, татари и други заселени в нашите земи етноси. Освен това процесът на национално създаване и осъзнаване на българите като обособена нация спрямо други нации, най-много гърци, сърби и румънци е просрочен, а и доста по-сложен и сложен. И тъкмо в граничните зони със смесено население този развой е застрашен да не се реализира. Точно там българите най-късно се отделят от рум-миллета, тяхното национално самоосъзнаване за дълго остава флуидно, нерешително и неразбираемо. Българското население също така е разграничено и по верски принцип. Всъщност основаването на Българската екзархия посредством референдум е първата причина за същинско отграничаване на българите от гърците, които дружно са били под духовната власт на Вселенската патриаршия. И тъкмо по това време Вселенската патриаршия към този момент е подвластна на гръцкия етнофилетизъм и прикрито организира политика и на елинизация на българите, изключително на тези, живеещи в зоните със смесено българско, турско и гръцко население – в Тракия и Македония.

 ekzarhiya_bg1.jpg

За страдание през 2020 година нямаше никакво публично и тържествено държавно честване на век и половина Българска екзархия.! И за жалост това не бе по никакъв начин инцидентно... В националната памет това събитие се засенчва от друго честване – датата на рождения ден на Руския император, на която в Сан Стефано се подписва третия подред прелиминарен протокол за помирение сред Руската и Османската империя – документ без никаква международно-правна стойност, който в действителност зачертава тези интернационално приети граници на България. В този документ, граф Игнатиев като представител на Руската империя лишава от България Северна Добруджа и Нишкия санджак. Северна Добруджа взема за Руската империя, с цел да я замени по-късно с Румънска Бесарабия, а българите в Нишко предава на Сърбия.
За сметка на това ни се дават територии обитаеми най-вече с гърци, турци и албанци, обратно на контрактуваното преди този момент в Цариград, а Смолянско и Родопите на юг от Арда остават в Османската империя.

За страдание

сляпото русофилско коленопреклонение

на водещия хайлайф на България изтрива от националната памет по време на съветско-комунистическата тирания тези забележителни събития, без които просто България нямаше да я има на картата. Трябва да честваме за народен празник датата на един предварителен протокол за мир сред две империи, оспорващи си владеенето на българските земи и не би трябвало да имаме нещо чисто българско, реализирано със лични старания. Всичко реализирано със личните ни старания и битки би трябвало да е с " братска " съветска помощ!
Колко прав е митрополит Методий Кусев: "...И през днешния ден, след погрома, от овчедушието на сляпо русофилство, като пияни пострадахме, страдаме и още доста има да страдаме.... "
Цариградската конференция 1876/1877 година дефинира границите на двете бъдещи български самостоятелни области в границите на Османската империя.
Решенията на Цариградската конференция са взети от всички велики сили, а освен от Англия. Русия /българомразецът Игнатиев/ даже повече от Англия желае отвесно разделяне на българските земи, тъй като преглежда Източна България, която е на пътя към Проливите, като бъдеща обезбългарена зона на съветско въздействие. И в това тя има поддръжката на Австро-Унгария, която пък желае за своя зона на въздействие цялата Западна България. Тези граници са в действителност приети граници на България вследствие на плебисцита в Османската империя за обрисуване на границите на Българската екзархия. Като освен това към България са прибавени неприетите още епархии черноморските градове от Кюстенджа до Китен /населени най-вече с гърци/, Източно Косово и Северозападна Македония /населени най-вече с албанци/ За български са приети и териториите в Делиормана и Източните Родопи, обитаеми най-вече с турци и помаци. Няма по какъв начин да се осъществя извънредно нездравословния Сан-Стефански идеал България да получи незабавно изход на Средиземно море, още повече, че в Кавала и Серес има нищожно българско малцинство и голямо гръцко болшинство, в случай че изключим преобладаващия тогава турски детайл. За сметка на това Лозенград в Източна Тракия и Ниш в Моравия влизат в България. С други думи това са най-благоприятните български граници, без значение, че по империалистически аргументи Българските области са две. След неуспеха на посланическата конференция в 1877 година, Русия е натоварена от останалите велики сили да извърши нейните решения по боен път. Само че Русия авансово се договаря и с Англия, и с Австро-Унгария за проверка на решенията, признати в Цариград. Решават, че е по-изгодно да няма огромна Българска страна, а княжество от Дунав до Стара планина /даже без Варна и София, апропо те влизат в княжеството с помощта на Дизраели!/.

Вместо да предложи в предварителното помирение в Сан-Стефано една раздута на Юг и осакатена на Североизток и северозапад България, с което да провокира всички велики сили - които схващат, че този предварителен контракт трансформира България в съветска провинция - в случай че Русия в Сан-Стефано беше показала границите, признати от всички на конференцията в Константинопол, никой в Европа не би имал морално право да възрази, без да провокира публичното мнение. Всичко останало са детайлности. Но в историята няма в случай че.

Методий Кусев е един от малцината, в случай че не единствен, който разказва паниката си като вижда какво " ни дава " на Юг и Югозапад картата на Сан-Стефано. Един от малцината, който схваща защо става дума, изключително когато руснаците не разрешават на българска делегация да участва на договарянията за същинския мир в Берлин.
Без великото дело на българските духовни водачи, основали и възродили независима българска черква, не биха били вероятни по-късно и битката за политическа независимост, отпред с Левски, нито Априлско въстание, нито Цариградската конференция, на която в действителност Великите сили вземат решение да възстановят самостоятелна България в нейните действителни и към този момент интернационално приети етнически граници.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР