Молдовският парламент прие днес закон, забраняващ излъчването на руски новинарски

...
Молдовският парламент прие днес закон, забраняващ излъчването на руски новинарски
Коментари Харесай

Молдова забрани излъчването на руски новини по радиото и телевизията

Молдовският парламент одобри през днешния ден закон, забраняващ излъчването на съветски новинарски стратегии в Молдова, в която напрежението сред прозападни и проруски настроени жители се ускори, откакто Русия нахлу в Украйна, съобщи Франс прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5763
Съгласно " закона за осведомителната сигурност " е неразрешено " препредаването по радиото и малкия екран на вести, военни, политически и аналитични стратегии от страни, които не са утвърдили Европейската спогодба за трансгранична телевизия ".

Освен това 50% от задграничните стратегии, предавани по малкия екран, би трябвало да идват от Европейския съюз, Съединени американски щати или страни, подписали тази европейска спогодба.

По-специално, молдовските телевизионни канали ще могат да излъчват единствено съветски филми, сериали, музикални или развлекателни стратегии.

Всъщност възбраната за лъчение на новинарски стратегии, която към този момент беше въведена през 2017 година и по-късно беше анулирана през 2020 година, е в действие от началото на съветското навлизане в Украйна. В подтекста на нахлуването Молдова, в която се приказва най-вече румънски език, само че в която има огромно рускоезично малцинство, показва решителна поддръжка за Киев. Тя приема бежанци от войната, подаде молба за участие в Европейски Съюз и получи заричане от Европа за доста нарастване на военната помощ.

Молдова, в която се намира Приднестровието, проруска сепаратистка територия, граничеща с Украйна, се притеснява, че Москва може да я избере за цел, изключително откакто сепаратисткият район съобщи, че през април е бил подложен на обстрел от страна на Украйна. Руските управляващи насочиха гневни рецензии към Кишинев по този мотив, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР