Молдова не дължи 800 милиона долара на руския газов гигант

...
Молдова не дължи 800 милиона долара на руския газов гигант
Коментари Харесай

Молдова отрича да дължи 800 млн. долара на Газпром. Мая Санду се позова на международен одит

Молдова не дължи 800 милиона $ на съветския газов колос " Газпром " . Това е удостоверил интернационален одит, заяви президентът на страната Мая Санду , представена от Ройтерс.

До 2021 година Молдова купуваше съветски природен газ. В края на годината обаче " Газпром " и неговото молдовско дъщерно сдружение споделиха, че страната е натрупала огромни задължения към компанията, които би трябвало да бъдат изплатени, с цел да могат доставките да продължат. Преди година " Газпром " пресметна, че сумата е 709 милиона $ .

Молдовският уебсайт Nokta.md, представен от Ройтерс, оповестява, че по време на обществена среща през уикенда Санду е споделила, че интернационалният одит е удостоверил, че страната няма дълг в размер на 800 милиона $.

Не става обаче ясно дали дългът е в по-малък размер или въобще няма подобен. Одитът е бил осъществен от компании от Норвегия и Англия . Очаква се през тази седмица резултатите от него да бъдат оповестени публично.

В края на 2021 година Русия заплаши да прекъсне доставките на газ за Модлова след несполучлив опит за удължение на двустранния контракт, изминал през септември същата година.

Тогава Молдова стартира да купува газ от други страни. Впоследствие двете страни се споразумяха да удължат контракта за интервал от пет години. След оповестението на огромните отговорности на Молдова, страната разгласи заради неспособността си да ги заплати.

В началото на 2023 година Молдова заяви, че повече не се нуждае от доставки на съветски газ, защото е подсигурила потребностите си от други страни.

Русия е един от най-големите експортьори на газ в света. От началото на войната си в Украйна Кремъл употребява енергийната взаимозависимост на редица европейски страни като метод да се опълчи на налаганите стопански наказания.

Международни анализатори споделят, че Русия употребява природния газ като метод да накаже Молдова за Мая Санду през 2020 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР