Може ли президентът Румен Радев да последва примера на колегата

...
Може ли президентът Румен Радев да последва примера на колегата
Коментари Харесай

Може ли Радев да бламира Атанасова за КС? Да. Но защо му е да го прави?

Може ли президентът Румен Радев да последва образеца на сътрудника си (2012-2017) Росен Плевнелиев и да неодобрява клетвата на парламентарен арбитър - в тази ситуация - на Десислава Атанасова и даже Борислав Белазелков? Краткият отговор е " да ". По-сложният: за какво му е да го прави?

Тон за новата политическа конспирация зададе през миналия уикенд секретарят на Радев по защита и сигурност и някогашен длъжностен боен министър Димитър Стоянов. Пред Българска национална телевизия той загатна за вероятен сходен сюжет, без да даде еднопосочен отговор по какъв начин ще постъпи президентът.
Случаят " Марковска "
През 2012 година Плевнелиев на процедура не позволи определената за арбитър в Конституционния съд (КС) Венета Марковска да постави клетва, като напусна церемонията. Плевнелиев чу клетвите на трима новоизбрани членове на Конституционен съд и когато пристигна ред на Марковска, излезе демонстративно от залата. Мотивите му бяха, че против зам.-председателката на Върховния административен съд се води следствие за пране на пари, търговия с въздействие и рушвет.

Възможността за бламиране на клетвата се крие в законовото условие: " Членовете на Конституционния съд встъпват в служба от момента на полагане на клетва в наличие на ръководителя на Народното събрание, на президента и на ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. "

Действията на Плевнелиев тогава породиха вълна от позитивни реакции, в т. ч. на водача на ГЕРБ и министър председател Бойко Борисов, само че и юридически тълкувания, като доминираха тези, че процедурата не е приключена и Марковска не е парламентарен арбитър. 

Така на въпрос към президентския секретар Стоянов ще има ли римейк на случая " Марковска " през 2024-та, той отвърна:

" Тогава имаше огромен спор дали дейностите на президента са законосъобразни. Най-вероятно подобен спор ще стои и пред нас. Но дано първо Народното събрание да гласоподава претендентите в пленарна зала и чак тогава да стигнат до президента - и той ще вземе своето решение ".
Защо?
И въпреки всичко, изследване на Клуб Z сподели, че сходен сюжет е малко евентуален. По ред аргументи:

Първо: Зад номинациите на председателката на парламентарната група на ГЕРБ и на някогашния арбитър от ВКС стоят над 160 депутатски гласа. Както Клуб Z писа, въпреки Атанасова да е излъчена от ГЕРБ, а Белазелков от " Продължаваме промяната-Демократична България ", официално и двете кандидатури са импортирани в деловодството на Народно събрание от депутатите на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, така наречен конституционно болшинство.

" Това прави задачата на президента по бламирането сложна - с такава огромна парламентарна поддръжка ", разясняват депутати.

Второ: От квотата на Народно събрание трябваше да се излъчат двама съдии в Конституционен съд на местата на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев - първият с мандат, изминал през 2021 година, вторият - през 2022 година От Конституционен съд напомняха на всяко ново национално заседание за това му обвързване, само че съдът все по този начин продължаваше да действа в понижен състав поради политическата неустойчивост през миналите няколко години, довела до цикъл от предварителни избори и служебни държавни управления. Така че бе в реда на нещата 49-ото Народно събрание, разполагащо със устойчиво болшинство, да отвори процедурата. 

В този смисъл, мъчно би било обосновано едно в допълнение закъснение в процедурата поради конституционното и законово условие съдът да се обновява от време на време и да се състои от 12 членове.

Трето: Самият Радев би трябвало в края на годината да излъчи номинации за Конституционен съд (изтичат мандатите на Филип Димитров и Мариана Карагьозова от президентската квота) и на същия принцип те може да бъдат неодобрени - само че от ръководителя на Народното събрание, който също като президента участва на полагането на клетвата.

Четвърто: Нито Атанасова, нито Белазелков са обвинени или разследвани в хипотетични закононарушения, да вземем за пример, че да се обоснове огромна социална поддръжка за едно такова деяние на президента. Номинацията на Атанасова провокира реакция доколкото тя е очебийно политическо лице. Но до такава степен.

Така, наложи се, след Димитър Стоянов да приказва вицепрезидентът Илияна Йотова, с цел да разсее подозренията за римейк на случая " Марковска ".

Вицепрезидентът разяснява, че президентската институция ще съблюдава конституционните правила при полагането на клетва от страна на новите съдии, заяви Нова тв в собствен репортаж от Белово, където се отбелязаха 146 години от освобождението на Беловския край, базирайки се на думи на Йотова.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР