Модулният дизайн позволява използване в продължение на 10 годиниДървеният лаптоп

...
Модулният дизайн позволява използване в продължение на 10 годиниДървеният лаптоп
Коментари Харесай

Дървен лаптоп намалява електронните отпадъци

Модулният дизайн разрешава потребление в продължение на 10 години

Дървеният преносим компютър iameco е изработен по най-строгите екологични стандарти

Екологична група от Дъблин сътвори резистентен преносим компютър, който понижава електронните боклуци. Новият артикул е дело на същия екип, който по-рано създаде дървения компютър „ iameco “ (което идва от „ аз съм еко ” – „ I Am Eco ”).

Групата разгледала компютрите, които се оферират на пазара, и се шокирала от количеството на електронните боклуци, от материалите, увреждащи почвата, и от токсичните химикали, употребявани за изработката на главната технология. Екипът решил да направи нещо по въпроса. Проектирали екологичен компютър и по-късно „ дървен ” преносим компютър по същите правила като истинския артикул.

Устойчивостта на продуктите на iameco стартира с дизайна. Той се концентрира върху дълготрайността. Компанията твърди, че нейните компютри работят към три пъти по-дълго от другите РС-та на пазара. Системите с продължителност към 10 години би трябвало да оказват помощ доста за намаляването на потока от електронни боклуци, написа GreenTech.bg.

Разбира се, доста хора биха си споделили, че светът на технологиите се развива и трансформира прекомерно бързо, с цел да може всеки компютър да бъде потребен 10 години. От iameco обаче са заложили на модулен дизайн, при който обособените съставни елементи на преносимите компютри могат да бъдат подменяни. Когато остареят или се скапват, те могат да бъдат заместени от нови, по-актуални и по-мощни съставни елементи.
още по тематиката
В допълнение към това, компанията е отстранила токсичните химични субстанции, употребявани в общото произвеждане – такива като олово, кадмий, живак, PVC и бромираните субстанции за закъснение на горенето. Това значи по-здравословна среда за крайния консуматор, както и по-здрава планета.

Наред с това преносимите компютри употребяват една трета по-малко сила, в сравнение с другите налични модели. Петролните пластмаси, които се употребяват за изработката на обичайните мобилни компютри, са отстранени – вместо тях екипът употребява клен, бук или материал от пепел, всички стабилно добити от устойчиви гори.

Намалено е и потреблението на запаси за самото разработване на устройствата. Тяхната изработка изисква 75% по-малко вода за разработване. Около 70% от всеки от компютрите на компанията може да бъде рециклиран.

Освен това, сензорният екран, който компанията употребява в своите устройства, е първият, който в миналото е получил европейски еко-сертификат Eco Flower, а това подсигурява спазването на най-строги екологични стандарти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР