Моделът на здравеопазването в България отдавна показа своите дефекти, а

...
Моделът на здравеопазването в България отдавна показа своите дефекти, а
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Здравеопазването трябва да е грижа за човека, а не търговия

Моделът на опазването на здравето в България от дълго време сподели своите недостатъци, а рецесията с Ковид-19 ги задълбочи. Днес безусловно несъответстващо звучат думите на шефа на Здравната каса, че " би трябвало да запазим системата и да не обещаваме освен това, тъй като никой не чака освен това ". Напротив, смисълът на политиката е да чакаме и да се борим за повече. В опазването на здравето всички чакат освен това - и пациентите, и лекарите, и медицинският личен състав.

Българите чакат да имат достъп до опазване на здравето и когато са си плащали здравните вноски цялостен живот, да не им се постанова да доплащат за всяко нещо.
Лекарите и медицински сестри чакат съответно възнаграждение.
Регионите имат големи упования. Хората от Видинско чакат да се възстановят закритите отделения в единствената болница там. Тези в Смолян да има в региона най-малко една денонощна аптека. А родилките в Търговищко да не им се постанова да пътуват 100 километра, с цел да родят в болница.

Абсурдно звучи изказванието, че не е време за промени. Това време от дълго време мина. Най-болната нация в Европейски Съюз и с най-ниска дълготрайност на живота е повече от условие за смяна. То е императив за нова политика в бранша.

Здравето не би трябвало да е стока, а лечебните заведения търговски сдружения, в които то се търгува. Здравната карта би трябвало да обезпечава достъп до опазване на здравето на всеки българин.

Наложителна е смяна в лекарствената политика. Трябва да се понижи Данък добавена стойност на медикаментите. Те са контролирана стока и това изрично значи рухване на цените им. Търговете би трябвало да се вършат от Министерство на здравеопазването, а не от всяка болница поотделно, тъй като при поръчано по-голямо количество цената е по-ниска. Задържането на фрагментите в опазването на здравето може да се реализира с единна Държавна разпоредба за базова заплата, над която лечебните заведения могат да надграждат. Могат да се спрат кражбите и източването.

Задължително е да се създадат няколко значими стъпки, с цел да се усъвършенства всичко в бранша и това да повлияе върху здравето на нацията. Тези стъпки ще срещнат гневна опозиция и няма да са леки. Ще се обиден доста ползи. Но това няма да ни отклони в нашата решителност за дейно, налично и качествено опазване на здравето за всеки български жител. Той би трябвало да е в центъра на системата, а не обособени ползи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР