Моделът на Bloomberg Economics се базира на официалните данни за

...
Моделът на Bloomberg Economics се базира на официалните данни за
Коментари Харесай

Китайската икономика се е свила с 20% през януари и февруари

Моделът на Bloomberg Economics се базира на формалните данни за потреблението и индустриалното произвеждане през януари и февруари. И при двете се следи пагубен срив

Глобалното разпространяване на вируса ще се отрази на експортьорите в Китай и през март и април. Китайската стопанска система се е свила с една пета през първите два месеца на годината, сочат данните на Bloomberg Economics. През януари и февруари страната насочи съвсем всичките си запаси към справяне с епидемията от ковид, който стартира разпространяването си от град Ухан.

" Базирайки се на данните за интензивността на стопанската система, които имаме все още, моделът ни пресмята, че брутният вътрешен артикул на Китай е с към 20% по-нисък за първите два месеца през 2020 година по отношение на през 2019 година Това е извънредно невисок резултат, надалеч по-нисък, в сравнение с упованията ни за 1.2% напредък през първото тримесечие. Резултатът не е даже покрай най-песимистичния ни сюжет до момента, който разглеждаше долната граница на стесняване до -4.3% ", споделя Чен Шу, икономист в Bloomberg Economics.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Икономическият отдел на осведомителната компания се базира на неотдавна оповестените данни за индустриалното произвеждане, продажбите на дребно и вложенията в парцели. Производството пада с 13.5% за двата месеца, продажбите - с 20.5%, а вложенията - с 24.5%. Безработицата в страната е скочила от 3.5% до 6.2% в границите на два месеца.

Официални данни за стопанската система на страната към момента няма. Тя се мери на тримесечна база и надлежно информация от статистическото бюро на Китай ще бъде оповестена най-рано през април.

" Икономиката спря "

" Коронавирусът накара стопанската система да спре, всичко от фабрики до ползване спря ", разяснява Айрис Пън от ING Bank в Хонконг. " Сега вирусът се популяризира на всички места, търсенето на световно равнище и веригите за доставки ще поемат удар, тъй че това ще се отрази на експортьорите в Китай и през март и април. "

Ситуацията в Китай е още по-притеснителна, в случай че се сметне, че сега се случва същото в Европа и Съединени американски щати. Заради глобализираната стопанска система загубите в този случай ще бъдат за всички. Надеждите на Китай бяха, че икономическият резултат от COVID-19 ще премине дружно със самата болест, която съгласно държавното управление към този момент е под надзор и в Ухан да вземем за пример съвсем липсват нови случаи. Тези очаквания по всяка възможност няма да се трансфорат в действителност. Китай, както и множеството азиатски стопански системи, са чисти експортьори на Запад, където може да се окаже, че няма кой да купи техните артикули.

" Китай доближи дъното, само че връщането нагоре няма да бъде във формата на V ", разяснява Реймънд Йеун, основен икономист за Китай в Australia & New Zealand Banking Group. Компаниите и чиновниците започнаха да се връщат на работа през март, само че стопанската система остава надалеч от положението, в което беше преди година да вземем за пример.

" Справянето на Китай с епидемията към този момент дава плод, само че пред нас предстоят провокации поради контрола над болестта в други страни ", разяснява Мао Шенюн, представител на Националното статистическо бюро на страната при оповестяването на последните данни. " Растежът на международно равнище може да се забави, което ще се отрази и на икономическия растеж на Китай. " Шенюн прибавя, че бюрото остава оптимистично настроено за стопанската система, тъй като 40% от вътрешния артикул през първото тримесечие се основава през март.

Китай към момента се движи съгласно задачите за стопанската система си отпреди ковид - 6% растеж на годишна база - те обаче наподобяват все по-нереалистични с всеки минал ден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР