Мобилизиран е целият отдел на ИАЛ, като от днес включихме

...
Мобилизиран е целият отдел на ИАЛ, като от днес включихме
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: Контролът за лекарствата е максимално завишен, при нарушения ще отнемаме лицензи

„ Мобилизиран е целият отдел на ИАЛ, като от през днешния ден включихме в инспекциите и екипите на РЗИ от страната. Проверяваме наличността. Активизирахме българските производители също особено за антибиотиците и за антихипертензивните средства, защото казусът е в европейски мащаб – по информация от сутринта има огромен дефицит на лекарства в 25 от 27-те европейски страни “. Това съобщи на брифинг от Видин служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев по отношение на казуса с острия дефицит на медикаменти.

По думите му дефицитът идва от това, че огромна част от субстанциите, които се употребяват за производството на лекарства в Европейски Съюз и по света, идват от Китай и Индия.

„ Така че не можем да разясняваме единствено за реекспорт, защото с цел да се прави реекспорт, би трябвало да има импорт. В момента е усложнен вносът на лекарства, изключително на създадени в Европейски Съюз “, изясни той.

По отношение на инспекциите министърът осведоми: „ Проверяваме всички наличия по складовите бази и търговците на едро и това какви поръчки има постъпили от аптеките към търговците на едро и дали тези поръчки са изпълнени. На всички равнища се правят инспекциите и контрола “. Той добави, че концепцията е да се ревизира дали аптеките, в които има неналичия, са завели претенции към търговците на едро за съответните лекарства, както и дали търговците на едро извършват тези претенции на аптеките, в случай че имат медикаментите в складовете си. „ В противоположния вид ще се наложат доста тежки наказания, да не приказвам, че в случай че хванем подобен търговец – непосредствено лишаване на лиценза “, безапелационен беше министърът.

Д-р Меджидиев увери, че контролът е оптимално повишен и повтори, че като последна мярка ще се постановат тежки наказания.

Той заяви още, че ще инициира смяна в закона, защото СЕСПА във разновидността, в който е, не реализира повсеместен надзор върху всички лекарства.

„ Сутринта в Министерство на здравеопазването обсъждахме разновидността да наложим цялостна възбрана за експорт на всевъзможни лекарства за един месец от България, само че това не е законосъобразно, защото европейските конвенции са такива, че такава възбрана може да се постанова единствено при изключителна епидемиологична конюнктура, и то не при грипна вирусна зараза, а при много по-сериозни неща “, разяснява още доктор Меджидиев и посочи, че затова страната ни се обръща към Европейска комисия с молба за подпомагане и с концепция за съгласуваност сред европейските страни по отношение на повсеместния дефицит на лекарства.

Той осведоми, че още веднъж се чакат спомагателни количества медикаменти. „ Вече имам информация, че избрани компании още в понеделник ще подсигурят антибиотици, защото най-осезателен сега е дефицитът на антибиотици, антипиретици, антидиабетни и антихипертензивни медикаменти “, разяснява доктор Меджидиев и увери, че с полаганите старания у нас ще се реализиран резултати.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР