Мобилизацията и пренапрежението във войната носят риск от нестабилност в

...
Мобилизацията и пренапрежението във войната носят риск от нестабилност в
Коментари Харесай

Майкъл Кимидж: Мобилизацията носи риск от нестабилност и в самата Русия

Мобилизацията и пренапрежението във войната носят риск от неустойчивост в Русия. Западът и Украйна би трябвало да се схванат и да договорят постижими и допустими за публичното мнение военни цели. Отслабването на съветската страна и възникването на сепаратистки придвижвания не е в безстопанствен интерес.

Това прикани пред БНР професор Майкъл Кимидж, учител по история на Студената война от Католическия университет на Америка. Той е някогашен чиновник на Държавния департамент, отпред на планирането за руско-украинските връзки през 2014-2016 година.

Путин е вложил в тази война толкоз доста от престижа и репутацията си, че в политически смисъл не може да си разреши да я загуби. В този смисъл нуклеарната алтернатива е в действителност доста далечна вероятност - за него е по-изгодно да заплашва с нуклеарно оръжие, в сравнение с да го употребява. Но мога да си показва по какъв начин бива тласнат да го употребява. Така че би трябвало да го одобряваме съществено. Не би било умно да го пренебрегваме. В същото време обаче не трябва и да преувеличаваме заканите му.

" Дипломацията умря още преди новите разкрития. Обстоятелствата, които вършат договарянията невъзможни, са в съществени линии две. Първото е, че липсва предпочитание от съветска страна да работи в някакви смислени (за дипломацията) рамки. През последната година Путин направи много изказвания, само че без ясна конструкция . Изглежда, че желае да води война, а дипломацията за него е единствено един инструмент ", сподели проф. Кимидж.

Вторият фактор е това, което Украйна реализира на бойното поле. Украинските военни усвояват западните оръжия и демонстрират, че могат да ги употребяват с същински стратегически резултат . Имам поради контраудара при Харков (от началото на този месец), който може би ще бъде последван от още контраудари. При това състояние Украйна и поддръжниците ѝ може да са открити за някакви полемики с руснаците, само че не и за отстъпки .

В отговор на въпрос дали времето не се трансформира във зложелател на Путин, американският професор се съгласи и сподели, че значително това е по този начин. Украйна усъвършенства военното си състояние си с всяка минала седмица, всеки минал месец. Украинците нямат проблеми с бойния дух - всеки украинец знае, че се бори за оцеляването на своята страна. Съединените щати и множеството европейски страни са ангажирани много твърдо с Киев и не виждам по какъв начин този ангажимент ще отслабне в непосредствен и средносрочен проект. Руските бойци са изтощени. Казва си думата първичната неточност на Путин да нахлуе в страна, която е прекомерно огромна и като територия, и като население, с прекомерно дребна (за поставените цели) армия. Той самичък се осъди на проваляне със личния си проект за войната. Дори в случай че активизира, което прави сега, ще трябват месеци, в случай че не и година, преди тази готовност да се отрази по някакъв метод на бойното поле.

Не знаем какво ще ни сервира зимата, сподели стратегът.

Всички следим развиването на рецесията с природния газ и повишаването на електрическата енергия и дали това ще промени ненапълно политическите изчисления в Берлин и други столици. Няма да се изненадам, в случай че забележим хакерски атаки от Русия по сериозна инфраструктура в Европа и Съединените щати. Те надали ще понижат западната поддръжка за Киев, само че ще внесат нова динамичност в спора.

Пред Путин към момента има благоприятни условия, които не е употребявал и към които може да прибегне. Но съм 100 % склонен, че времето работи против Путин. Той самичък се сложи в доста, доста нежелана позиция.

Путин удвоява залога в този момент (с мобилизацията) по доста прагматични подбуди. При сегашната траектория на събитията, в случай че не предприеме нещо, ще е прекомерно евентуално да загуби войната . Т.е. Украйна освен да си върне земите, които руснаците окупираха след 24 февруари, само че да придвижи бойните дейности в земите, които ѝ бяха отнети през 2014-а - това са Донецк и Луганск . Не е изключено Украйна да настъпи и към Крим . А в случай че Путин загуби Крим, това няма да е единствено едно военно проваляне. При подобен сюжет е напълно допустимо той да не оцелее политически, тъй като огромна част от престижа му се гради на анексирането на Крим.

Антивоенното придвижване в Русия не е изключително мощно, а Путин има проблем с националистите, които призоваваха за готовност още от началото на войната през февруари. Те се ускориха изключително след украинската победа край Изюм. За Путин не е елементарно да ги потисне. Решението да активизира е до известна степен отстъпка пред тези сили. Така той се излага на други опасности, само че резервира - най-малко в своите очи - възможностите си за победа.

Проф. Майкъл Кимидж не счита, че спорът може да бъде замразен. Може би на този стадий Путин би желал да направи в Украйна нещо като ситуацията в Молдова и Грузия. Но няма по какъв начин да го направи, тъй като украинците няма да се примирят. А те имат потенциала да " размразят " спора . Докато руснаците не са в нахлуване, Украйна е в положение да събере силите си и сама да мине в атака.

Така че такава " умерена " алтернатива пред него няма . Путин към момента има вяра, че може да притисне мощно Украйна, счита американският професор. Не е изключена и още една атака към столицата Киев - само че не в границите на идващите седмици и месеци, а в идващите години, в случай че Русия активизира повече от 300 000 бойци .

В по-краткосрочен проект Москва може да усили офанзивите по витално значима инфраструктура на Украйна , с цел да я прекърши стопански, счита американският пълководец.

Възможни са също хакерски атаки в Съединени американски щати и Европа. Също и провокации, с които да се внуши боязън измежду хората на Запад - тук включвам и заканите с нуклеарно оръжие, на които станахме очевидци през последните дни . Ще бъда сюрпризиран, в случай че Путин в действителност употребява нуклеарно оръжие, само че няма да спре да заплашва с него, с вярата, че поддръжниците на Украйна ще трепнат.

Той позволява, че е допустимо светът да подценява Путин. От една страна, в случай че Европа и Съединените щати правят отстъпка пред тази нуклеарна опасност, ще бъде все едно да отстъпиш ли пред грубияна в учебния двор - това единствено ще го насърчи . Така че няма по какъв начин да възнаградим Путин за тези закани. Би било рационално и разумно обществено да отхвърлим заканите му. Но в планирането си би трябвало да взимаме Путин доста съществено.

" Ние просто не знаем какво е една огромна нуклеарна мощ да загуби война. Да, в случай че вникнем в американската история, ще забележим, че Америка загуби войните във Виетнам и Афганистан и не прибягна до нуклеарно оръжие. Но и двете войни бяха доста надалеч ", сподели проф. Кимидж.

Той напомни, че политическата система в Съединени американски щати се прояви като задоволително гъвкава със промяната на президентите по време на Виетнамската война, с идването на Обама на мястото на Буш - младши (за изтеглянето от Ирак). В Русия няма и не може да има такова нещо.

Политическата система там не е гъвкава - Путин остава на власт, а и войната в Украйна е в съседство. За Москва Украйна ще е доста по-тежка загуба, в сравнение с Афганистан за Съединените щати.

Американският професор счита, че военната поддръжка за Украйна би трябвало да продължи за неопределен срок . Благодарение на тази поддръжка към този момент бяха реализирани значими триумфи - Украйна резервира държавното управление си, независимостта си и значими аспекти на суверенитета си. Но не съм сигурен дали Западът би трябвало да ускори оръжейните доставки в този миг. В момента оръжейните доставки не престават , само че не нарастват трагично и може би това е рационално, с цел да не се подхранва параноята в Кремъл. За политическите водачи на запад е значимо да бъдат доста умерени в риториката си и да акцентират, че задачата им е да защитят Украйна, а не да победят Русия или да я отслабят, както се показаха някои представители на Байдъновата администрация.

" В даден миг - към момента не сме стигнали до такава степен, само че в даден миг - западните държавни управления ще би трябвало да дефинират в действителност ясно задачите си в тази война - дали да бъдат върнати всички украински земи, или да бъде реализирана някакво съглашение. По тези въпроси в този момент се следи комплициране и двусмислие, а с цел да бъде сполучлива войната от позиция на Запада, тя би трябвало да има ясна последна цел. Така че би трябвало да продължим военната поддръжка, да смекчим риториката и да се разберем за военни цели, които да са постижими и допустими за публичното мнение в Украйна и на запад ", сподели проф. Кимидж.

Москва сподели на света тъкмо противоположното на това, което искаше да покаже с тази война. Показа, че стандартните ѝ сили не са доста положителни , че са с прекомерно високо равнище на неефективност и непросветеност. В тази война руснаците сами похабиха още повече армията си - посредством загубата на бойна техника, на офицери и бойци. В този смисъл през последните 7 месеца Русия отслабна прекалено много като военна мощ. Това поражда много неустойчивост по границите ѝ и както се изразихте - в постсъветското пространство. Руската уязвимост предизвиква голям брой фактори в тези райони. И мисля, че тази наклонност ще продължи. Не мисля, че мобилизацията ще донесе някаква основна смяна. Защото с мобилизацията в съветската войска ще дойдат голям брой необучени младежи с невисок военен дух, а това няма да донесе на Русия триумфи, а още провали.

Ако управляващите активизират повече младежи от етническите региони, това носи риск от фракционизъм в Северен Кавказ, в Далечния изток и на други места. Ако войната се развие зле, в случай че хората сметнат, че с тях се постъпва незаслужено, можем да забележим сепаратистки придвижвания в самата Русия , което ще значи намаляване освен на съветската войска, само че и на съветската страна. Това е злокобното. Не мисля, че има някой, който би желал да види подобен процес, тъй като той ще докара до безпорядък в целия район, приключи проф. Майкъл Кимидж.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР