Мнозинството в Общинския съвет (ОбС) в Добрич одобри предложение за

...
Мнозинството в Общинския съвет (ОбС) в Добрич одобри предложение за
Коментари Харесай

Удвоиха заплатата на кмета на Добрич

Мнозинството в Общинския съвет (ОбС) в Добрич утвърди предложение за двойно нарастване на заплатата на кмета на общината след два часа разгорещени диспути, заяви БНР. Възнаграждението на кмета става 6 800 лева От 40 съветници в залата седем са дали своят вот " срещу ", а двама - " въздържал се ".

Противоречия е провокирал одитен отчет, съгласно който общинските съветници би трябвало да получават почасово възнаграждение съгласно заетостта си, а не месечна заплата. Повишаването на възнаграждението на кмета води и до нарастване на заплатите на съветниците.

Според вносителят на докладната бележка за покачването Станка Николова по-голямото възнаграждението на кмета на Добрич няма да се отрази на общинския бюджет, защото то се обезпечава от държавната хасна. Не е даден явен отговор на въпроса по какъв начин обаче нарастването на заплатите на общинските съветници ще бъде обезпечено от локалния бюджет.

След гласуването Георги Джендов от " Възраждане " разяснява, че междинната работна брутна заплата за Добрич през 2023 година е 1283 лв., а градът е замърсен и разрушен. По думите му това не обуславя такова нарастване на заплащането на градоначалника. Кметът на Добрич Йордан Йорданов дефинира изявлението му като " див популизъм " и уточни, че заплатите в общинската администрация от девет години се покачват годишно с сред 10 и 20%.

Общинските съветниците дадоха поръчка на последваща сесия да предложат възнаграждението им да се върне до минимума от 40% от заплатата на ръководителя на Общински съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР