Многолюден протест в Пловдив в защита на д-р Иван Димитров,

...
Многолюден протест в Пловдив в защита на д-р Иван Димитров,
Коментари Харесай

Разраства се подкрепата за лекаря, който застреля крадец

Многолюден митинг в Пловдив в отбрана на доктор Иван Димитров, арестуван за ликвидиране на мъж, нахлул в дома му. Стотици се събраха пред постройката на Второ районно ръководство в града с гледище лекарят да бъде освободен от ареста. Шествието се насочи към прокуратурата, подкрепено и от таксиметрови водачи с надути клаксони - протестиращите настояха за законодателни промени.

 © Владимир Янев / Българска телеграфна агенция
Над 2000 души се събраха да поддържат доктор Иван Димитров. Пред постройката на районното ръководство, където той е арестуван, те скандираха „ Свобода ".
Димитър Хаджипетров: Настоявам да бъде пуснат да отиде да работи на работното си място, с цел да бъде потребен на обществото.
В митинга се включиха лекари, футболни почитатели на " Ботев " и " Локомотив ", таксиметрови водачи. С декларация в поддръжка на лекар Димитров се оповестиха лекарските колегии от Пловдив, Стара Загора и София, както и пациентски организации.
доктор Георги Кръстев, ръководител на Районната гилдия на Българския лекарски съюз в Пловдив: Ще молим за опрощение на прокуратурата по отношение на този акт, тъй като за разлика от други хора, той не е от тези. Той е доктор с работно място. Всички го познават, той нямаше по какъв начин да се укрие.
По-късно митингът мина в шествие до постройката на пловдивската прокуратура. Хората настояха за среща с дежурен прокурор, само че такава не се състоя. Според юриста на арестувания Георги Кутрянски, лекарят е работил напълно в изискванията на неизбежна защита, само че отхвърли повече детайлности. Съседи на доктора описаха, че също са били обирани няколко пъти. Извършителите не са били открити.
Лазар Генчев - комшия на доктор Димитров: Само че за разлика от него, аз не можех да хвана крадците, другояче на негово място бих постъпил по безусловно същия метод. Не може някакви мишки и плъхове да влизат у дома и никой не е предпазен от това нещо.
Близките на убития Жоро Джевизов обаче са безапелационни, че той въобще не е влизал в жилището на лекаря.
Румен Рашков - племенник на убития: След като Жоро Джевизов не е влезнал в къщата му, по какъв начин се оказва, че е влезнал в къщата му, откакто го прострелва от прозореца.  Протест в отбрана на доктор Димитров блокира придвижването до Съдебната палата в София Протест в отбрана на доктор Димитров блокира придвижването до Съдебната палата в София
Протестът в София в отбрана на доктор Иван Димитров блокира придвижването към Съдебната палата.

Протестиращите през днешния ден настояха за законодателни промени.
Юри Танев: Този закон да бъде редуциран до доста по-елементарни тълкувания и доста по-елементарно да се гледат тези проблеми, т.е. домът като цяло да бъде ненарушим и това да бъде казано ясно.
Според юриста по човешките права Михаил Екимджиев необходим е експертен спор за това дали да бъдат разширени рамките на неизбежната защита.
Михаил Екимджиев - юрист по човешки права: Защото всеки подробност може да докара до това деца, които берат череши от нечия градина, да бъдат стреляни или някой да простреля госта си, тъй като е влезнал без да е чут звънеца на входната врата.
Очаква се на следващия ден да стане ясно дали прокуратурата ще изиска удължение на мярката за неотклонение на задържания доктор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР