Много повече практически и междупредметни задачи ще има още от

...
Много повече практически и междупредметни задачи ще има още от
Коментари Харесай

МОН готви нови промени в училищното образование

Много повече на практика и междупредметни задания ще има още от тази година на изпитите за Национално външно оценяване (НВО) на учениците, които приключват 10. клас. От идната образователна година за първи път сходен формат изпит ще се организира и за децата от 4. клас. Това разгласи на брифинг в МОН министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който показа ограничения за промени в образованието на учениците.

Те са свързани с смяна на метода, показване на визия за стандарта за качество, повишение на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на обстоятелства. Проф. Цоков разгласи, че учениците, които сега са в 5. клас, ще бъдат първият випуск, който ще се яви на напълно нов формат на изпита след 7. клас през 2025/2026 образователна година.

Знаем какъв брой значим е изпитът след седми клас. Затова желаеме да дадем време за пренастройване на системата и да се помогне на децата да бъдат дейно готови за новия формат “, съобщи просветният министър.

Той акцентира, че се вземат ограничения по повод смяна в образователните стратегии, като по думите му би трябвало да се създаде визия за напълно нови такива, с цел да може образованието да приготвя хора с компетентности и умения за живота. Образователният министър разяснява, че значим аспект е основаването на обособен модул за повишение на резултатите от PISA в националните стратегии. Цоков разясни, че това ще даде опция на учениците ни да бъдат готови по-добре за идните PISA проби през 2025 година.

Освен това се планува от началото на идната образователна година да се вкарат входни и изходни нива за 8. и 9.  клас по главните предмети - български език, математика, естествени науки, като дилемите и тестванията ще са свързани с PISA.

Те ща са ориентирани към определяне на уменията и за опция за решение на на практика проблеми от учениците ”, сподели министър Цоков.

Министърът на образованието открои, че PISA тестванията не са толкоз значими, колкото фактът, че методът на инспекция на компетентностите на учениците ще бъде ориентиран към определяне на уменията за живота, за на практика потребление на умения и подготвеност, а освен към възпроизвеждане на познания.

Към това ще бъде ориентирана и друга наша активност с разработване на визия за рамкови и умело насочени образователни стратегии ”, разгласи той.

Според него това не може да се реализира за година или две, а ще са нужни най-малко 3-4 години. С помощта на специалисти от МОН, учители, шефове, обществени сътрудници, бизнес и цивилен организации, са избрани индикаторите за качество в 4 посоки - преподаване, ръководство на институцията, взаимоотношение с общността и резултати на учениците и учебното заведение. Промени ще има във външното оценяване на десетокласниците, където ще влязат по-практически задания.

След това, през идващите години, последователно ще променим дилемите във външното оценяване след четвърти клас, а след две години и дилемите във външното оценяване и след седми клас ", изясни министърът.

Той означи, че измененията в образователните стратегии и в образователното наличие ще се свържат с смяна в метода на оценяване и на въвеждане на повече детайли на формиращо оценяване. По думите на Цоков, през 2024 година възнамеряват да има опция за образуване на интегрални образователни предмети. Просветният министър разясни, че съгласно него това ще даде добавена стойност към опциите за смяна към по-компетентно насочено обучение.

“Ориентирането на нашето обучение към компетентности и уменията за живота ще даде добавена стойност и на личностното развиване на нашите възпитаници ”, сподели той.

“Образователна система действа добре по посока на преодоляване на познания и възпроизвеждане на тези познания от учениците, само че ние би трябвало още малко да я балансираме, да я калибрираме към компетентностите, тъй че нашите възпитаници да бъдат още по-успешни ”, счита Цоков.

Просветният министър обърна внимание на нещата, които са свършили в МОН през последните пет, пет и половина месеца.

В рамките на тези месеци ние успяхме да свършим доста неща - преди всичко във връзка с подзаконовите нормативни документи ", съобщи той.

Цоков добави, че са създали промени в Наредба 10 и 11, в това число и по въвеждането на втора дата за децата на външно оценяване. Той акцентира, че са направени значими промени в Наредба 16 за състезанията за шефове.

Направихме значими промени в Закона за професионалното обучение и образование - този закон към този момент е в Народното събрание, мина първо четене в комисии. Тези промени ще дадат ново равнище на развиване на професионалното обучение, в това число във връзка с нов лист на специалности ", добави просветният министър.

По думите му се работи в последните седмици по смяна в Закона за висшето обучение в частта му за предоставяне опция за тригодишни бакалавърски стратегии и структуриране посредством разнообразни характерности. Просветният министър съобщи, че през последните седмици и месеци са съумели да пуснат в деяние " Дигитална раница " и тя да се употребява от десетки хиляди възпитаници. Той сподели, че сега се разисква и смяна в няколко закона като тези промени са ориентирани към яслите и детските градини.

Идеята е в границите на яслите да има повече експерти, които имат избрани компетентности свързани с педагогиката и логиката на психиката ”, разясни Цоков.

Той увери, че работещите експерти не са застрашени, а се търси опция за добавена стойност посредством други експерти, които да влязат и поддържат развиването на децата. Министърът на образованието изрази вяра в бюджета за следващата година да бъдат заложени повече запаси за бранша.

Повечето от стандартите се усилват като средства. Надявам се, че сред двете четения на бюджета ще има спомагателни благоприятни условия за нарастване, да вземем за пример на инстанционните разноски ”, сподели той.

Проф. Цоков разясни, че са създали съществени промени в посока езикова поддръжка и езикова интеграция. Той добави, че са приели и доста значима стратегическа визия за дуалното образование.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР