Много може да се разбере не само за културата, но

...
Много може да се разбере не само за културата, но
Коментари Харесай

Тоалетна на 2700 години сочи, че елитът на Йерусалим е страдал от паразити през целия си живот

Много може да се разбере освен за културата, само че най-много за здравето на човек по това по какъв начин си прави потребностите, когато е на трона. Сега едно изследването на архаична, само че свръхлуксозна тоалетна в античен Йерусалим разкрива доста за чревните проблеми, пред които е бил изправен елита през библейските времена.

В изследване, оповестено в International Journal of Paleopathology, откривателите откриват доказателства за голям брой яйца на чревни паразити в тоалетна на 2700 години на алеята Армон Ханацив в Йерусалим. Пробите от седиментите разкриват яйца на аскариди, тения, бич и острици.

„ Чревните червеи са паразити, които предизвикват признаци като коремна болежка, гадене, диария и сърбеж “, изяснява Дафна Лангут от университета в Тел Авив, която управлява проучването. „ Някои от тях са изключително рискови за децата и могат да доведат до недохранване, закъснение на развиването, увреждане на нервната система и, в рискови случаи, даже гибел. “

По-специално, откривателите означават, че остриците могат да причинят „ натоварен анален сърбеж “.

Въпреки че мястото, където е открита тоалетната, е много първокласно – с обширна панорама към града на Давид и Храмовия рид – откривателите споделят, че тоалетната дава безапелационни доказателства, че даже елитът е страдал от нечистоплътни проблеми като паразитни инфекции. А без модерна медицина, те евентуално са страдали от тях през целия си живот.

Като и най-бедните от античните хора, те може да са се заразили с паразитите заради неприятни санитарни условия, които са довели до фекално замърсяване на храната и водата, неналичието на необятно публикувано миене на ръцете, потреблението на човешки изпражнения за торене на земеделски култури или посредством консумация на незадоволително или недобре обработено месо.

Лангут,, прави находката, до момента в който учи утайката под тоалетната. След събиране на проби от нея, тя извлича по химичен път яйцата и ги изследва под светлинен микроскоп.

„ Откритията от това изследване са измежду най-ранните, следени в Израел до момента “, изясни тя. „ Ние открихме доста издръжливи яйца – при специфичните условия, предоставени от помийната яма, те са оживели близо 2700 години. “

Самата тоалетна бе открита за първи път предходната година, когато археолозите изследваха обекта Армон Ханацив от 7 век. Наред с „ превъзходните каменни артефакти с изключителна направа “ и „ зрелищна градина “ с „ плодни и декоративни дървета “ археолозите откриват и „ квадратна варовикова апаратура с дупка в центъра “.

Въпреки че някои се съмняват в предназначението й, археологът от държавното Управление на антиките в Израел, Яков Билиг, който управлява разкопките, знае тъкмо какво гледа. „ Бях на полето и го видях, и незабавно разбрах какво е “, споделя той.

Изследователите означават, че съществуването на тоалетна в градината – рядко срещано в античния Йерусалим – акцентира благосъстоянието на към този момент някогашния му притежател.

„ Тоалетните са били изключителна необичайност по това време и по тази причина са били знак на висок обществен статус – първокласно оборудване, което единствено богатите и високопоставените могат да си разрешат “, споделят Лангът и Билиг в изказване. „ Както Талмудът учи: „ Кой е богат?… Раби Йосеф споделя: „ Всеки, който има баня покрай масата си. “ (Бавли Шабат 25:2). “

Но още по-завладяващи от самата тоалетна са яйцата на паразитите, които съдържа. „ Проучвания като това ни оказват помощ да документираме историята на инфекциозните заболявания в нашия регион “, изяснява Ланггут, „ и ни дават прозорец към живота на хората от антични времена. “

За Ели Ескозидо, шеф на Управлението, находки като тези — въпреки и дребни — хвърлят скъпа светлина върху това по какъв начин са живели хората в антични времена. Новото проучване, възхищава се той, „ съумява да засегне най-фините елементи от ежедневния живот в древността. “

А Ланггут се надява да извлече още повече прозрения за живота в Йерусалим от 7 век от градинската тоалетна. След като разпознава паразитните остатъци в помийната яма, тя се надява в допълнение да проучва утайката, с цел да научи по какъв начин хората се се хранили и какви лечебни билки може да са употребявали.

За някои тоалетната може да е просто тоалетна. Но за археолози като Лангут те са същинско богатство, цялостно с историческа информация.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР