Много лесно се отправят бомбени заплахи. Със специални програми се

...
Много лесно се отправят бомбени заплахи. Със специални програми се
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Деца се учат да изпращат бомбени заплахи от интернет

" Много елементарно се насочат бомбени закани. Със специфични стратегии се изпращат имейли, което е по опциите на всеки. За тях може да се прочете в интернет ”, това изясни пред Lupa.bg киберекспертът Ангел Славчев.

 „ Интересен факт е, че бомбени закани имаше в страни като Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Босна, където законодателството във връзка с сигурността не е строго. У нас през 2018 година се сътвори закон за киберсигурността. Той задължава всички държавни институции да имат експерт в това отношение. Такъв няма на множеството места, с цел да се пестят пари. Ако учебните заведения разполагаха с подобен специалист, през днешния ден нямаше да се плашат децата ”, счита Славчев.

Сигнал за бомба в Професионалната гимназия по туризъм в Русе е получен тази заран към 10 часа. Заради опасността полицейски екипи неотложно са отделили региона и са евакуирали учениците.



Сигналът е получен по електронната поща, като сходни закани са изпратени и за други образователни заведения в страната. Част от тях са в Сливен, Стара Загора и София.

Сигнал за бомба е получен в шуменската Професионална гимназия по стопанска система. Учениците, учителите и работещите в образователното заведение са евакуирани.

На място има екипи на полицията и пожарната, които са подхванали дейности, следвайки инструкциите и напътствията за такава обстановка. Сигналът е получен по е-поща и по информация на локалната полиция, няма сходна обстановка в региона.

Сигнал за бомба е получен и в учебно заведение в Стара Загора. Учениците не са били евакуирани, а часовете са траяли. Полицаи са направили инспекция територията на образователното заведение, като не  е намерено нищо подозрително.

В Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас е получен мейл за сложено взривно устройство в 9:47 часа. Директорът на учебното заведение е подписал протокол и занятията не са прекратени.

През март предходната година  антимафиотите са задържалха 17- годишни възпитаници от разнообразни градове на страната за 24 часа.

Домът, в който живее единият младеж, е в пловдивския квартал " Източен ”. В 6 районно управление (на МВР) в Пловдив имаше и трети арестуван за заплашително известие към учебно заведение в Пловдив. Мъжът е пълновръстен и престъпно проявен.

17-годишен възпитаник от София също бе задържан. Неговото пояснение било, че го сторил, тъй като не желал да върви на учебно заведение. Още един 17-годишен възпитаник бе задържан от ГДБОП поради изпратени имейли с бомбени закани до разнообразни учебни заведения. Той е от Бургас.

Още двама възпитаници са арестувани от ГДБОП по съмнение за подаване на сигнали за бомбени закани до учебни заведения. Двама другари от Пловдив са изпращали мейли до образователни заведения в Пловдив, София, Бургас и Ямбол. Те са основали и Телеграм канал.

От ГДБОП са изискали данни от британска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителния мейл. Установено е, че пощенската кутия е основана няколко часа преди изпращането на мейла.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР