Много кина по цял свят за затворени, заради ограниченията на

...
Много кина по цял свят за затворени, заради ограниченията на
Коментари Харесай

Киносалони отдават под наем екраните си на геймъри


Много кина по целия свят за затворени, поради рестриктивните мерки на пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

Симпатичната Юи-Жонг Лий и трима нейни другари седят в празен киносалон с 200 места и играят видео-игра на гигантския екран. Докато младата жена „ разстрелва ” своите игрови съперници с безжичния си контролер, звукът гърми в тъмната зала, тътнейки от многочислените високоговорители на киното.

„ Качеството на звука е необикновено ”, споделя 25-годишната студентка пред. „ Звукът от изстрелите е толкоз жив и разтърсващ, а когато нещо полетя непосредствено към мен от екрана, даже изкрещях ”. Лий и нейните другари не престават да играят в салона, който е един от многото на най-голямата южнокорейска кино верига CGV. Младежите са наели екрана за два часа.

Много кина по целия свят имат този проблем – поради рестриктивните мерки заради ковид са затворени или пък могат да работят на 50% или 30% потенциал. Съответно доста по-малко филми се излъчват в прелъщение на киноманите. Някак CGV е стигнала до концепцията да предложи своите салони чартърен на геймърите – нов поток от доходи.
още по тематиката
Южнокорейската кино-верига е решила, че до 18:00 ч. може да даде салона чартърен на до четирима души за интервал от два часа за към 90 $. После цената нараства до 135 $ за двата часа. Потребителите би трябвало да носят със себе си своите конзоли, игри и контролери.

Наетите аудитории имат сред 100 и 200 места. За съпоставяне, билетите за лъчение на филм в CGV костват по към 12 $ всеки.

Така зала със 100 места, на половина запълнена за прожекция, би донесла доходи от 600 $, нараствайки до 1200 $ за 200-местна зала при 50% потенциал.

Но казусът не е единствено в приходите от на половина напълнен салон – доста хора се боят да вървят на публични места и самият брой на прожекциите е понижен. При това състояние CGV, въпреки и да не печели на никое място кой знае какъв брой от геймърите, си обезпечава прочут спомагателен приход.

Служителят на CGV Сеунг-Во Хан предложил концепцията, откакто се замислил, че филмите и имат предостатъчно доста прилики. „ Когато мислех по какъв начин да се възползвам от празните кинопространства, забелязах, че в днешно време игрите могат да се похвалят с отлична графика и добре структурирани истории – тъкмо като филмите ”, споделя той. „ И двата типа забавление имат аспект на описване на история. Ако някой може да се любува на гледане на филм в киното, то вероятно може да се забавлява и да играе игра ”.

От старта на новата услуга при започване на тази година досега кино-зали са били резервирани за повече от 130 пъти. По-голямата част от клиентите са мъже в 30-те и 40-те си години, само че идват и двойки и цели фамилии.

Всичко това не е необичайно, когато видим, че международната киноиндустрия е опустошена от пандемията. Глобалните продажби на билети през 2020 година са спаднали със 71% до 12,4 милиарда $ на фона на 42,5 милиарда $ през 2019 година, съгласно сп. Variety.

И до момента в който някои киносалони, в това число най-голямата кино-верига в Съединени американски щати, търсят парични „ помощи ” от държавното управление, други наподобява търсят метод да се оправят по-креативно с казуса. Корейската CGV не е единствената, която разрешава на геймърите да си резервират кино екрани. Американската група Malco Theaters прави същото от ноември насам.

Malco разрешава на до 20 души да наемат екран в което и да е от нейните 36 кина в Арканзас, Кентъки, Луизиана, Мисисипи, Мисури и Тенеси. Цените за услугата, която се назовава Malco Select, са $100 за два часа или $150 за три.

„ Услугата набира все по-голяма мощ и става известна, само че нищо не прибавя към рентабилността ни в този миг ”, споделя Карън Мелтън, вицепрезидент и шеф маркетинг в Malco, със смесени усеща.

Други американски вериги като AMC и Cinemark разрешават на клиенти в дребни групи да резервират залите за частни прожекции.

Обратно в Южна Корея CGV компенсира загубите си и по различен метод: предлага доставки на „ кино-храна ” по домовете: всичко от пуканки или начос до кордоги (пържени колбаси) и калмари. „ Хората, които не вървят на кино, надлежно не купуват и нашите храни. Но те имат приятни мемоари от яденето на обичаните си кино-храни, до момента в който гледат филми в кината. Ние им предлагаме да си обезпечат сходно прекарване вкъщи ”, споделя представителят на CGV Сон Хион Парк.

„ Нашите пуканки имат многообразие от усети: от карамел, босилек и лук до двойно сирене. Те се разграничават от тези, които можете да си купите от магазините и супермаркетите, защото ние вършим свои лични пуканки, а менюто ни е създадено след години проучвания ”, добавя Парк.

По сходен метод в източен Лондон арт-хаус-киното „ Genesis ” държи кафенето си отворено, с цел да могат хората да си купуват храна за у дома. Тайрън Уокър-Хебборн, притежател на киното, споделя, че пандемията е била пагубна както за кината, по този начин и за филмовата промишленост като цяло. „ Не сме продавали [билети за кино] от една година и мисля, че малко са компаниите, които могат да оцелеят след такова нещо ”.

Но господин Уокър-Хебборн остава убеден в дълготраен проект. „ Мисля, че въпреки всичко ще се върнем към метода на живот от преди пандемията, само че ще отнеме [цялата] 2021 година, с цел да се случи това ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР