Много ИТ специалисти ще трябва да се преквалифицират, за да

...
Много ИТ специалисти ще трябва да се преквалифицират, за да
Коментари Харесай

Какво се случва с ИТ работните места? Стряскащи данни от САЩ


Много ИТ експерти ще би трябвало да се преквалифицират, с цел да си изкарват прехраната, считат анализатори на трудовия пазар (снимка: CC0 Public Domain)

Само 700 нови работни места са основани в промишлеността на осведомителните технологии в Съединените щати през 2023 година, сочи статистика на консултантската компания Janco Associates, основана на данни от Бюрото по трудова статистика.

Изнесените данни свидетелстват за колосално понижение на новите ИТ работни места по отношение на 2022 година, когато бяха отворени над 267 хиляди позиции, отбелязва The Register в обява за положението на трудовия пазар. От това следва, че понижението е повече от 381 пъти. В същото време би трябвало да се регистрират съкращенията, които през отчетния интервал са били повече от 262,2 хиляди в американския ИТ бранш.

700 нови работни места е обща статистика, която взима поради броят на съкращенията в ИТ фирмите и ИТ отделите на американски компании от други браншове. В същото време не се регистрират данните отворени преди този момент свободни работни места, които като цяло не могат да се нарекат нови – към края на 2023 година в Съединени американски щати е имало към 88 хиляди от тях, съгласно статистиката на Janco Associates.

Десетки хиляди безработни

Масовите съкращения в ИТ бранша на Съединени американски щати, които започнаха през втората половина на 2022 година и влязоха в дейна фаза при започване на януари 2023 година, доведоха до обстоятелството, че няколко десетки хиляди ИТ експерти сега са безработни. Това се удостоверява от данните на Janco Associates.

Много ИТ експерти ще би трябвало да се преквалифицират, с цел да си изкарват прехраната. Някои ще бъдат принудени да овладеят изкуствения разсъдък, до момента в който други ще сменят сферата си на активност

„ Според нашия разбор, пазарът на труда в областта на ИТ и опциите за ИТ експерти са неприятни в най-хубавия случай слаби ”, споделя изпълнителният шеф на Janco – Виктор Янулаитис. По думите му, в този момент в Съединени американски щати има над 101 хиляди безработни ИТ експерти.

Кой е отговорен

Една от аргументите за протичащото се с работните места в Съединени американски щати е корекцията на пазара на фрагменти в ИТ бранша, настъпила след несъразмерното наемане на ИТ служащи през пандемичната 2020 година и следпандемичната 2021 година В този интервал, когато целият свят мина към отдалечена работа и самоизолация, внезапно се усили търсенето на голям брой интернет услуги, които от своя страна навлязоха във фаза на интензивно развиване. Без присъединяване на нови ИТ експерти това нямаше да е допустимо.
още по темата
Но макар че корекцията се отразява на протичащото се в кадровата сфера, тя не е толкоз мощна. Основната причина за всеобщите съкращения на ИТ експерти в Съединени американски щати и бързото понижаване на новите работни места се крие в нещо напълно друго.

Масовата цифровизация и всеобщата автоматизация са отговорни, споделят специалистите от Janco. Те упрекват за всичко изкуствения разсъдък, който, апропо, в действителност способства за уволнението на ИТ личен състав, изключително на програмисти. И това се случва освен в Съединени американски щати, само че и по целия свят, по-специално в Индия.

Повечето от съкращенията в региона на ИТ са били на начални позиции, изключително в обслужването на клиенти, в телекомуникациите и автоматизацията. Някои от дилемите, които тези експерти извършват, към този момент са трансферирани на изкуствения разсъдък, споделят анализаторите от Janco.

Търсенето на ИТ служащи от начално равнище понижава, макар че гладът за фрагменти в региона на AI, киберсигурност и блокчейн остава висок. „ ИТ експертите в региона на изкуствения разсъдък и машинното образование не престават да бъдат доста търсени ”, сподели Виктор Янулайтис.

Изкуствен разсъдък против натурален

В обозримо бъдеще доста ИТ експерти няма да имат късмет в битката против изкуствения разсъдък за своите работни места. Според Resume Builder, 40% от фирмите възнамеряват да заменят такива чиновници с изкуствен интелект още през 2024 година

По-специално, дигитализацията ще докара до понижаване на работните места в региона на поддръжката на клиенти, проучванията и техническата поддръжка на офис чиновници (очевидно става въпрос за систематични администратори). Статистиката на Resume Builder сочи още, че 96% от фирмите към този момент търсят ИТ експерти с умения за работа с изкуствен интелект. Те са им нужни за по-нататъшна автоматизация и цифровизация на активността им.

Време за преквалификация

Janco не предвижда по какъв начин ще се развие обстановката с ИТ личния състав през идната 2024 година В същото време компанията споделя, че експертите, работещи с изкуствен интелект, освен няма да останат без работа, само че и ще могат да разчитат на високи заплати, в случай че имат нужните умения.

„ Заплатите за изпълнителни позиции с умения за изкуствен интелект варират от $150 000 до $250 000. Опитните мениджъри и разработчици получават предложения в диапазона от $125 000 до $165 000 ”, сподели изпълнителният шеф на Janco.

Според The ​​Register, данните на Janco демонстрират, че засегнатите от съкращенията в софтуерния бранш през 2023 година имат просто решение: да се преквалифицират и придобият умения и познания за работа с изкуствен интелект. Анализаторите считат, че казусът със стабилната работа и високите заплати ще бъде решен, до момента в който не се появи нова технология, която ще засенчи AI.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР