Много хора знаят, че Средновековието е било много трудно време.

...
Много хора знаят, че Средновековието е било много трудно време.
Коментари Харесай

Знаете ли защо през Средновековието децата трудно са доживявали до 7-годишна възраст?

Много хора знаят, че Средновековието е било доста мъчно време. Хората са се борили за живота си всяка секунда: безусловно нехигиенични условия, липса на медикаменти и квалифицирани лекари. Като цяло оцеляването при болест е било извънреден триумф.

Но какво да кажем за децата?

Бременността е извънредно благополучие. През Средновековието обаче, нещата не са били напълно по този начин... Бременните дами не са правили се пазели по никакъв метод: те са работили наедно с всички. Освен това не са правили проби, не са пили витамини, не са се интересували същински от това какво се случва с плода, който носят под сърцето си. Затова огромна част от дамите нямали време да станат майки. Тези обаче, които въпреки всичко успявали да износят детето до избраната гестационна седмица, умирали по време на раждането. Децата в по-голямата си част се раждали с заболявания, които по това време не били нелечими.

Детската смъртност през Средновековието е меко казано ужасяваща. Децата съвсем не доживявали до 7 години. Епидемиите идвали една след друга като урагани: дребна шарка, морбили и грип са единствено някои от публикуваните по това време заболявания, само че те били изключително смъртоносни за децата. Хората не разбирали по какъв начин се предават заболяванията, по какъв начин могат да бъдат предотвратени и това предизвикало нови епидемии. Децата на селяните растяли един до друг с добитъка, от който се заразявали с всевъзможни инфекции и ги предавали на други.

Друг главен проблем е бил недохранването. Много фамилии по това време гладувли или се хранели доста малко. Като не хранели вярно децата си, което водило до недохранване и намаляване на имунната система. Често наличните артикули се разваляли бързо, защото нямало модерни технологии, които да разрешават храната да се съхранява дълго време прясна. При този метод на живот бебетата били мощно податливи на заболявания, а организмът им не бил в положение да се бори с инфекциите.

Следващият фактор бил неналичието на съответни и навременни медицински грижи. Лекарите били с лимитирани знания, антибиотици не съществували, лечебните заведения - недостъпни или претъпкани. Като цяло да се надяваш на помощта на доктор било същото като да спечелиш от лотарията. Затова множеството се обръщали към локални лечители, които лекували със съмнителни билки и различни способи.

Децата започвали да работят наедно с възрастните мъже. Малчуганите постоянно работели изключително и незадоволително платено, като били изложени на риск от пострадване, заболяване и даже гибел.

Разбира се, през Средновековието съществували благотворителни организации и религиозни институции, които постоянно предоставяли помощ на нуждаещите се фамилии, в това число храна, облекла и медицински грижи.
Правителството приемало закони за възстановяване на изискванията на труд на децата и за отбраната им от корист и употреба. Въпреки това животът на децата в някои връзки бил даже по-труден от този на възрастните. Те нямали детство, играчки и занимания. Единственото, което можели да вършат, било да работят, с цел да се изхранват и да се надяват да изживеят най-малко още един ден.

Но този интервал от предишното на света с изключение на, че ни натъжава може да ни направи и извънредно признателни за времената, в които живеем през днешния ден!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР