Много хора у нас използват в ястията подправката кайен (лют

...
Много хора у нас използват в ястията подправката кайен (лют
Коментари Харесай

Хапвайте кайен за да сте здрави

Много хора у нас употребяват в ястията подправката кайен (лют червен пипер), без да подозират, че това е най-ефикасната билка в света и има мощни пречистващи свойства. Неговата лечебна мощ от дълго време е осъзната от доста нации в Азия и Америка, които употребяват кайен пипер с цел да са в положително здраве.

Името “кайен ” идва от град във Френска Гвиана, който носи същото име и където се отглежда растението. Това е люта чушка чили от фамилията чушки, сродна на камби и паприка. Лютите чушки кайен са на не повече от метър и половина височина и нормално се отглеждат в тропическа среда, защото се нуждаят от влажна и топла почва за оптимални резултати. Те са доста богати на хранителни субстанции и са отличен източник на витамини, по-специално витамин А, витамин Е, витамин В6 и витамин К.
Лют червен пипер кайен защо е потребен?
Лютият червен пипер е потребен поради съединението капсаицин , което се съдържа в него. Това съединяване е потребно за метаболитната функционалност, както и за здравето на кръвоносните съдове. Лютият червен пипер лекува голям брой съществени болести. Той доставя с сила храносмилателната система, подтиква цялата ендокринна система, засилва перисталтиката и функционалностите на дебелото черво. Лечението с пипер Кайен усъвършенства кръвообращението и балансира сърдечните функционалности, като по този метод обезпечава задоволително количества О2 и хранителни субстанции за всички тъкани. Добавя се в доста медикаменти на билкова основа, заради функционалността му да оказва помощ за абсорбирането на останалите билки от тялото.
 Лечение с кайен (червен пикантен пипер)
Известно е, че хората постоянно консумиращи пикантен червен пипер са със крепко сърце . Освен понижаване на холестерола и равнищата на триглицеридите, той също по този начин оказва помощ за разтваряне на несъразмерни кръвни съсиреци, формиращи се в кръвоносната система. Медиците са открили, че лютият кайенски пипер възстановява кръвното налягане, защото подхранва вените, капилярите и артериите. По създание той подмладява сърдечно-съдовата система и разрешава тя да си възвърне доста нужната разтегливост.

Лютият пипер е прочут с това, че подкрепя храносмилането и с това е потребен за стомаха. Той подтиква храносмилателния тракт, повишавайки притока от произвеждане на ензими и стомашни сокове. Това форсира метаболизма. Кайенът оказва помощ и за облекчение на газовете в червата. Той подтиква чревната перисталтика, помагайки както в усвояването на храната, по този начин и в елиминирането на отпадъците от тялото.

Стомашните язви могат да бъдат предотвратени посредством дейностите на лютите чушки, когато доближат чревната флора. Те са склонни да укрепват присъстващите кафези, като убиват натрапчиви бактерии в чревния тракт. Не е за поверие, само че съгласно някои, лютият червен пипер е доста потребен при лекуване на стомашна язва. Той я почиства, дезинфекцира и форсира бързото й зарастване.

Кайенът подкрепя извънредно доста и процеса на детоксикация . Той е мощно алкализиращ, което го прави отлична добавка при прочистването на организма, изключително за хора със сърдечни проблеми, стомашни язви и мързеливи храносмилателни системи. Със загряването на тялото той форсира естествения развой на детоксикация. Кайенът също по този начин ни кара да се потим, различен значим развой при изхвърляне на токините. В комбиниране с лимонен сок и мед, чаят от кайен е отлична утринна напитка за освежителна детоксикация на тялото.

Лютият кайенски пипер има голям брой изгоди за здравето. Приемането на водата с пикантен червен пипер и с прибавен към нея свеж лимонен сок е съвършен метод да подобрите здравословното си положение в доста връзки.

Водата с пикантен пипер усъвършенства метаболизма и оказва помощ за намаляване. Капсаицинът има свойството да покачва телесната температура, като по този начин подтиква обмяната на веществата, изгарянето на мазнини и калории и освобождението на сила. Това може да помогне в отслабването и контрола на тежестта. В това отношение работи и лимонената киселина, която разгражда храната ви посредством разбъркване с храносмилателни киселини и сокове, като по този метод понижава усвояването на захарта.
Пипер кайен лечение
Лютият пипер противодейства на настинките и грипа . Той отпушва синусите и  способства за разграждането и изхвърлянето на слузта. Процесът на  изхвърляне на слузта от тялото нормално е последван от облекчение на признаците на грипа.

Кайенът съдържа витамин С, който оказва помощ за подсилване на имунната система и битката с инфекциите. Ежедневната консумация на пипера кайен може да помогне за поддържане на здрава имунна система.

При простуда може да ползвате запарка от мед и пикантен червен пипер . Тя ще укрепи имунната ви система и ще ви зареди с сила.

За приготвянето ѝ са нужни: половин чаша вода, половин чаша нефилтриран ябълков оцет, супена лъжица мед, лъжичка пикантен червен пипер и няколко резена лимон.

Кипнете водата и я смесете с ябълковия оцет в огромна чаша. Добавете пипера, меда и разбъркайте леко. След това сложете резенчета лимон, вдишайте изпаренията от отварата и когато се поохлади, започнете да я пиете.

Кайенът предотвратява болките при мигрена и артрит. Това евентуално е обвързвано със способността на пипера да подтиква отговор на болката в друго място в тялото, като по този метод той пренасочва вниманието на мозъка към новото място. След тази първична реакция към болката, субстанцията причиняващ болежка в нервните нишки е изчерпана и възприятието за болежка понижава. Освен това локално приложение на крем или гел от пикантен червен пипер върху засегнатите области може да обезпечи облекчение.

Изследвания, извършени в Калифорния откриха, че кайенът защищава пушачите от рак на белите дробове. Това е обвързвано с огромното количество капсаицин в кайена, вещество, което оказва помощ да се спре образуването на породени от тютюна тумори в белите дробове. Други проучвания също демонстрират сходна реакция и способността на кайена да стопира образуването на чернодробни тумори. Доказано е, че капсаицинът има способността да кара раковите кафези на простатата да се самоунищожават в към 80 % от случаите.

Под формата на хранителни добавки се предлага кайенски пипер на капсули, само че преди да го употребявате за медицински цели под формата на хранителни добавки или във високи дози, би трябвало да се консултирате с вашия доктор.

Вижте видеото на Барбара О’Нийл – Въпроси и отговори – Добър ли е кайен пиперът:

https://www.youtube.com/watch?v=Y_CzfV9xc_s&ab_channel=Befaithful
Кайенски пипер развъждане в домашни условия
Отглеждането на кайенски пипер в домашни условия изисква непрекъснати грижи от посяването до откъсването на лютите чушлета. Най-важното при тяхното развъждане е топлината.

Ето няколко съвета по какъв начин да отгледате люти чушки:
Направете разсад от семена за люти чушки при започване на пролетта в оранжерия или под найлон. Поливайте постоянно и имайте самообладание, семената покълват постепенно. След 5-7 седмици пикирайте разсада в саксии или в лехи в градината, като имате поради, че им е нужна доста слънчева светлина. По време на развъждането поливайте постоянно растенията. Събирайте постоянно добре узрелите чушлета.
Как да засаждате и отглеждате пипер може да видите във видеото на The Garden Utopia:

https://www.youtube.com/watch?v=hVV3wl8jeTs&ab_channel=TheGardenUtopia
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР