Много хора гледат филми на ужасите, също толкова обаче не

...
Много хора гледат филми на ужасите, също толкова обаче не
Коментари Харесай

Защо много хора не обичат да гледат страшни филми, а всъщност те са полезни?

Много хора гледат филми на ужасите, също толкоз обаче не се стопират в никакъв случай на такива ленти. Това разделяне провокира редица въпроси за това какво в действителност отблъсква втория вид?

Знаем, че множеството хора споделят, че харесват филми на ужасите, само че към момента има забележителна част от популацията - някъде сред една четвърт и една трета - която споделя, че не харесва тези неща и това е повече от необичайно за останалите, написа Vesti.bg.

Разсъждавайки върху този въпрос, Матиас Класен се замисля как някои хора, които споделят, че не харесват филми на ужасите, в действителност не знаят защо приказват. Когато чуят " филми на ужасите ", те си показват пияни младежи, които крещят от смут при гледането на филми, в които младежи са преследвани от неприятни момчета с глупави маски.

На тези хора можем единствено да кажем - за какво не изгледате някой добър филм на ужасите, с цел да видите дали предразсъдъците ви няма да бъдат оспорени малко? Нещо като, да речем, " Наследници ", в случай че имате висока приемливост към ужасите, и може би нещо смешно-страшно като " Крясък ", в случай че толерантността ви е ниска.

Пределната точка на страха

Предразсъдъците и предубежденията не могат да бъдат единствените елементи от пъзела. Разбира се, има хора, които са решили за себе си, че просто не е за тях.

Виж още: 25 години по-късно: Гледаме още веднъж " Титаник " в усъвършенствана версия за Св. Валентин (ВИДЕО)

 iStock


Така че различен фактор е самостоятелната вариативност в това, което експерти назовават пределната или приятната точка на страха. Установено е, че в случай че разгледаме връзката сред страха и удоволствието в региона на ужасите, тя не е линейна - по-скоро виждаме обърната U-образна взаимозависимост, както е на графиката по-долу. Хората не желаят ужасите, които гледат да са прекомерно страшни, само че също по този начин не желаят да не са задоволително страшни.

Филмът просто би трябвало да доближи до тяхната " слаба точка ". Работата е там, че хората имат разнообразни " пределни точки ". Някои от тях имат доста висока приемливост към страха - да вземем за пример търсачите на мощни чувства и феновете на адреналина. Други се нуждаят от доста малко стимулация, с цел да доближат до своята точка на чувство.

Защо се следят тези разлики?

Предполага се, че самостоятелната " точка " е функционалност на личността на индивида, като да вземем за пример до каква степен той търси чувства, до каква степен е отворен към прекарванията или до каква степен е висока характерността " нужда от влияние ".

Тя може да е обвързвана и с чувствителността на възприемателната система. Това не значи, че определянето на " мястото " е заложено от самото раждане, най-малко не напълно. Вероятно то се калибрира с течение на времето и с опита. Ако гледате доста филми на ужасите, има възможност да изградите приемливост. Приучавате се към ужаса и по този начин ще се нуждаете от по-силни дози, с цел да достигнете до сладкото място.

 iStock

 

Сладката точка може да варира и според от други фактори. Може би в случай че сте изтощени, уплашени или тревожни, върпосното място се реалокира. Ако сте добре отпочинали и се чувствате в топ форма, толерантността ви може да се измести в противоположната посока. Но ние не знаем, тъй като към момента няма проучвания по този въпрос.

Индивидуалните разлики в тази точка могат да обяснят за какво някои хора не харесват филми на ужасите.

Те въпреки всичко може да се любуват на по-малко интензивни форми на боязън. Може би са огромни фенове на същинските закононарушения, може би обичат трилъри, може би са върли ценители на влакчетата в увеселителен парк. Но може да се окаже, че стимулацията, която обезпечават филмите на ужасите, им идва допълнително, сходно на няой, който ще одобри няколко чушки халапеньо върху пицата си, само че ще се откаже от соса " Каролина Рийпър ".

Така че някои хора, които стоят настрани от филмите на ужасите, го вършат по основателни аргументи. Те знаят или интуитивно усещат, че няма да се насладят на стимулацията, която им дават филмите на ужасите, и множеството такива хора евентуално намират други способи да гъделичкат страха си за забавление.

Други стоят настрани от филмите на ужасите просто тъй като имат слаби показа за самия род. Ако сте от тези хора, по-добре изгледайте някой филм на ужасите и да видите защо се шуми. Намерете нещо, което евентуално ще ви допадне. Има възможност да имате другар, който е фен на ужасите - той може да ви помогне да намерите нещо уместно. Имайте поради, че от ден на ден доказателства сочат, че гледането на страшни филми в действителност може да е потребно за вас.

Изображение: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР