Мисия на службата за външно действие на ЕС ще посети

...
Мисия на службата за външно действие на ЕС ще посети
Коментари Харесай

Докато 2000 души чакат на границата, ЕС праща мисия в Минск, но отказва да говори с Лукашенко

Мисия на службата за външно деяние на Европейски Съюз ще посети Минск, с цел да улесни репатрирането на мигрантите, блокирани в Беларус, само че не става и дума за започване на договаряния с беларуския президент Александър Лукашенко. Това съобщи европейският посланик номер едно Жозеп Борел, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Александър Лукашенко прикани за отваряне на филантропичен кулоар за 2000 мигранти към Европейски Съюз. Брюксел го упреква, че съзнателно примамва мигранти в страната и към границата с Полша, с цел да дестабилизира Европейски Съюз.

" Държа да подчертая, че няма съглашение и няма договаряния с режима на Лукашенко и няма нищо, което би могло да наподобява на някакво де факто признание на режима ", сподели Борел. " Но би трябвало да запазим отворени каналите за връзка ", добави той.

" В този миг дребен екип от представители на службата за външно деяние на Европейски Съюз отива в Минск, с цел да стартира механически полемики. Няма договаряния, само че би трябвало да се разбере от какво има потребност за улеснение на репатрирането в съдействие с организациите на Организация на обединените нации ", съобщи той.

Борел сподели, че на два пъти е приказвал с беларуския външен министър и че е имало контакти на равнище високопоставени служители, с цел да се приготви тази задача. " Тази задача би трябвало да оцени какви са потребностите. Тя няма нищо общо с признание на режима и няма нищо общо с договаряния ", повтори той.

" Трябва да понижим потока на хората, които идват в Беларус и от Беларус по границите с Европейски Съюз и би трябвало да помогнем на тези хора ", сподели Борел. " Всичко това е ясно проведено от режима на Беларус. Мисля, че Лукашенко искаше да упражни напън върху нас, с цел да анулираме глобите против Минск и мисля, че той пропусна задачата си, тъй като това, което реализира са нов кръг от наказания ", съобщи той.

" Сега би трябвало да допринесем и да се погрижим за тези хора, които се намират на беларуска територия, с цел да може отношението към тях да е почтено. И в случай че е допустимо те да се върнат вкъщи си ", заключи Борел.

Каква е обстановката по границата

След повече от две седмици към 2000 мигранти, които желаят да прекосят от Беларус в Полша, отхвърлят да изоставен логистичен център на границата, съобщи ДПА.

Междувременно вътрешното министерство на на Беларус заяви, че още 118 мигранти се съгласили да изоставен непринудено страната и са били репатрирани вкъщи. Мигрантите са главно иракски кюрди и сирийци. Някои от тях приказват немски или имат близки в Германия, само че не са съумели да получат визи поради пандемията.

Повечето от мигрантите, които не желаят да си тръгнат от Беларус, упорстват да бъдат признати в Европейски Съюз, сподели пред държавната осведомителна организация Белта Алексей Бегун, върховен чиновник на беларуското вътрешно министерство, отговарящ за миграцията. Според него никой от мигрантите не е подал документи за приемане на бежански статут в Беларус и " те също по този начин отхвърлят всички оферти да се върнат назад в страните си ". Какво ще стане с тях ще бъде решено в съдействие с интернационалните организации за бежанците и задачата е те да бъдат репатрирани, сподели Бегун.

Европейска комисия: Минск желае да дестабилизира Европейски Съюз

Ситуацията с хилядите мигранти по границите на Европейския съюз с Беларус е опит да се дестабилизира Европейски Съюз, а не миграционна рецесия, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Фон дер Лайен сподели пред Европейския парламент, че Европейски Съюз е взаимен с Полша, Литва и Латвия, които са най-силно наранени от политиката на беларуския президент Александър Лукашенко за докарване на мигранти в Беларус със самолети от разнообразни проблематични елементи на света и тласкането им към границите на Европейски Съюз.

" Това е тестване за целия Европейски Съюз ", сподели Фон дер Лайен. " Това не е миграционна рецесия. Това е опит на един властнически режим да дестабилизира демократичните си съседи ", съобщи тя.

По думите й Европейски Съюз се координира със Съединени американски щати, Англия и Канада.

" Ние се съгласихме, че с цел да се противодейства на това държание, е значимо да координираме нашите наказания и да работим със страните на генезис и самолетните компании, които транспортират мигрантите до Минск ", сподели Фон дер Лайен.

Европейски Съюз има намерение да сътвори лист за наблюдаване на средствата за превоз, участващи в трафик на мигранти, с цел да попречи на медиаторите в превозването на мигрантите до Беларус да оказват помощ на беларуските управляващи.

" Днес комисията ще внесе законодателно предложение за това ", съобщи по-рано председателката на Европейска комисия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР