Мишел ОНийл от Шин Фейн приветства в събота историческото си

...
Мишел ОНийл от Шин Фейн приветства в събота историческото си
Коментари Харесай

Исторически ден и нова зора за Северна Ирландия

Мишел О " Нийл от Шин Фейн приветства в събота " историческото " си предопределение за нов първи министър на Северна Ирландия.


За първият път представителка на проирландските националисти ще управлява децентрализираното държавно управление на територията на Обединеното кралство. „ Това е исторически ден и той в действителност съставлява нова зора “, сподели тя на северноирландските законодатели, малко откакто те я избраха да управлява преди малко рестартираното държавно управление за взаимно ръководство след двегодишна пауза. Тази пауза настъпи, откакто бе разгласен протест на ръководството от най-голямата пробританска партия ДЮП в провинцията, която е част от Обединеното кралство.

Законодателите на Северна Ирландия, известна още със остарялото си име Ълстър, ще назначат още заместител първи министър и министри.

Съгласно съглашението от Разпети петък или Белфаст от 1998 година, което постави завършек на 30-годишното принуждение под английското ръководство в Северна Ирландия, постовете на първи министър и заместител първи министър са равни. Но назначението на римокатолически проирландски първи министър в нация, основана като страна с протестантско болшинство под английско ръководство, е извънредно алегорично. Това отразява освен позицията на Шин Фейн като най-голямата партия в Северна Ирландия, само че и изменящата се демография, откакто остров Ирландия беше разграничен на две самоуправляващи се единици през 1921 година

„ Това е исторически ден. Става дума за бъдещето “, сподели О " Нийл в платформата X часове преди полагането на клетва. „ Като първи министър за всички, аз съм решен да повеждам позитивна смяна за всички и да работя дружно с другите за напредъка на нашето общество в дух на почитание, съдействие и тъждество “.

По-рано тази седмица лидерката на Шин Фейн Мери Лу Макдоналд напомни, че разделянето от 1921 година е създаденто „ въз основа на вградено юнионистко (пробританско) болшинство “ в Северна Ирландия, чието автентично име е Ълстър. „ Този ден отмина “, безапелационна бе тя. Според нея опцията за водено от Шин Фейн държавно управление в Дъблин след идващите избори там може да докара до „ ново конституционно позволение, слагащо завършек на разделянето “ на ирландците.

В близко бъдеще О " Нийл е изправен пред неотложния проблем с коригирането на бюджетните ограничавания и разпадащите се публични услуги, които провокираха необятно публикувани индустриални разногласия в Северна Ирландия (Ълстър). В понеделник тя назова възобновяване на локалния парламент " ден на оптимизъм " и прикани за взаимни старания за справяне с проблемите.

47-годишната Мишел О " Нийл е първият номиниран министър от май 2022 година, когато Шин Фейн стана най-голямата партия на изборите за 90-местното заседание, което дава отговор за областите на вътрешната политика, когато заседава. Но тя не съумя да поеме ролята заради протеста на Народното събрание от най-голямата пробританска юнионистка партия ДЮП поради комерсиалните правила за Северна Ирландия след Брекзит.

Провинцията има сухопътна граница с Република Ирландия и това е единствената сухопътна граница на Обединеното кралство с Европейския съюз. Но съгласно мирното съглашение от 1998 година тя би трябвало да бъде отворена. Лондон подписа съглашение с Брюксел за Северна Ирландия - в допълнение към цялостната си комерсиална договорка за Брекзит. Това съглашение постанова пристанищни инспекции на артикули, идващи в Северна Ирландия от континентална Англия – т.е. от Англия, Шотландия и Уелс. Юнионистите обаче споделиха, че ефикасното опазване единствено на Северна Ирландия в единния пазар на Европейски Съюз и митническия съюз рискува тя да бъде отделена от останалата част на Обединеното кралство, което обединяването на Ирландия по-вероятно.

ДЮП най-сетне се съгласи на договорка с Лондон тази седмица, в това число премахването на рутинните инспекции по границата, в това число по " граница на Ирландско море ", проправяйки път към решаването на проблемите.

Правителството на Обединеното кралство в този момент ще отпусне пакет от 3,3 милиарда английски лири за подкрепяне на затруднените публични услуги в Северна Ирландия след поредност от стачки през последните седмици поради заплащането.

„ Няма да предадем нашата земя на Европейски Съюз “, сподели пробританският деятел Марк Маккендри пред сътрудници лоялисти в четвъртък, като ги прикани да се „ активизират “ в символ на митинг. Други роялисти обаче поддържат съглашението. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР