Мишел Барние, бивш външен министър на Франция, дипломат с много

...
Мишел Барние, бивш външен министър на Франция, дипломат с много
Коментари Харесай

Мишел Барние ексклузивно пред bTV за неизвестните пред уравнението брекзит

Мишел Барние, някогашен външен министър на Франция, посланик с доста опит, през 2016 година беше претрупан да организира договарянията от името на 27-те страни-членки на Европейския съюз по излизането на Англия. В предаването „ 120 минути” той разкри детайлности за договарянията с историческо значение и многото незнайни в уравнението брекзит.
Брекзит като Апокалипсис Германецът Михаел Киршнинг се притеснява, че след брекзита ще настъпи недостиг на артикули и се е трансформирал в така наречен "препер ", или човек който се презапасява
– Вие сте огромен посланик с доста богат опит. Вие бяхте нашето общо лице в тези комплицирани договаряния. Какво чувствате сега?

– Оставаме решени, работихме доста с всички държавни управления на Европейски Съюз, в това число и българското по време на българското председателство, което беше същински триумф. Постигнахме съглашение с министър-председателя на Англия, само че тя през днешния ден не може да реализира болшинство. Същевременно ние изпитваме безпокойствие Англия да излезе от Европейски Съюз без съглашение.

– Казват, че положителната договорка води до облага и за двете страни. Това допустимо ли е в този случай въобще?

– Брекзит не може да бъде взаимно преференциален, той е взаимно неблагоприятен, няма никаква облага от брекзит. Преди 21 години имаше референдум във Франция за влизането на Англия, Ирландия и Норвегия. Тогава се включих в акцията в интерес на „ Да”-то. Не скърбя.
Постоянен митнически съюз с Европейски Съюз може да избави договорката за брекзит Подготовката е в ход на високо ниво под натиска на няколко министри от кабинета
– Вие преговаряхте по този бракоразвод цели 18 месеца. Кой миг, дума или среща в никакъв случай няма да забравите?

– Преговорите бяха доста сложни, невероятни. Виждат се отрицателните последствия в Ирландия. Често вървя там и по време на престой в една дребна община, група разчувствани дами започнаха да плачат и ми споделиха „ Правете нещо, с цел да не стартират още веднъж конфликтите”. Ние спечелихме този мир, само че всеки артикул, който ще влезе в Северна Ирландия от Лондон, ще влезе и в България или Германия, ние сме един пазар и имаме потребност да защитим нашите потребители и компании.

– Всички ние се опасяваме от незнайните, които надвисват от излизането на Англия по този метод от съюза. Например, по-скъпо обучение, доста български младежи учат на Острова. Рискови времена за бизнеса. Кой е вашият максимален боязън?

– Страните от Съюза остават в общия пазар. Например, българските жители, които ще се настанят там след 2020 година към 20 хиляди български жители, ние им оказахме преимущество пред останалите 4,5 млн. европейски жители, намиращи се във Англия. След това, младите българи, които ще дойдат да учат във Англия, ще се ползва същинската политика за емиграция на Обединеното кралство.
И при брекзит без договорка: Британците ще пътуват в Европейски Съюз без виза За това се споразумяха посланиците на 27-те страни-членки
– Защо Европейският съюз е изрично срещу предоговаряне на някои аспекти от подписания контракт, както желае английския парламент?

– Брекзит, е контракт, който е финализиран, няма по-добър. Ние разгледахме всички въпроси за жителите, бенефициентите на еврофондовете, на всички места, на които се основава неопределеност за връзката с брекзита, ние уредихме тези въпроси в съглашението. Остана въпроса за границата с Ирландия, да няма твърда граница, само че съглашението за спретнат бракоразвод към този момент съществува и паралелно с него бихме могли да работим и по политическата декларация, която планува рамките на бъдещето.

Цялото Интервю с Мишел Барние вижте във видеото!

Кой е Мишел Барние?

Мишел Барние е роден през 1951 година в дребното градче Тронш в Източна Франция. На 21 години приключва най-старото в света бизнес учебно заведение в Париж, а година по-късно застава отпред на департамента Савоа. През 1993 година е определен за министър на околната среда на Франция, а през 1995 година за министър по европейските въпроси. В началото на кариерата си в Брюксел – в комисията „ Сантер” е комисар по районната политика и промяната на европейските институции. След края на мандата се връща във Франция, където става министър на външните работи, а през 2006 година е специфичен консултант на тогавашния ръководител на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. През 2009 година е определен за евродепутат. В продължение на 10 години е вицепрезидент на ЕНП. От 2010 година е заместник-председател на комисията „ Юнкер”, а от октомври 2016 година е основният договарящ на Европейския съюз по напускането на Англия. Женен, с 3 деца.

„ Промяната Европа “ е поредност от журналистически материали, отдадени на мястото на България в Европа и идния евровот. Проектът е израз на устрема на редакцията с най-високо доверие в България да даде на феновете на bTV цялостна и справедлива картина за процесите, които дефинират посоката и качеств
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР