Мисако Вакамия е на 82 години и знае как да

...
Мисако Вакамия е на 82 години и знае как да
Коментари Харесай

Масако Вакамия – една програмистка на... 82

Мисако Вакамия е на 82 години и знае по какъв начин да употребява компютър… сигурно по-добре от баба ви и доста евентуално – по-добре от доста млади „ експерти “.

Толкова добре, че основава лично приложение за „ АйФон “ – игра за възрастни. Вдъхновението ѝ – това че, по думите ѝ, никой не създава приложения за връстниците ѝ.

Нейната разработка се назовава „ Хинадан “ (Hinadan), което в действителност е композиция от думите „ хина “ – тип декоративна кукла, и „ дан “, характерна класификация. Играта е въодушевена от Хина Матсури – фестивала с декоративни кукли на императора и неговото семейство, който отбелязва Деня на девойките в Япония. Целта е 12 кукли да се слагат на верните им позиции – задача, която е по-трудна, в сравнение с звучи, защото изисква запаметяването на комплицирани комбинации.

За момента приложението е налично единствено на японски, само че проектите на 82-годишната програмистка не стопират до тук. Тя счита да пусне версии и на британски, френски и китайски до идната година.

Позитивна и стимулирана да се учи и развива цялостен живот, Масако е един най-възрастните програмисти в света и водещ разум в основаването на смарт телефони, налични за възрастни хора. Тя има вяра, че нейното потомство има какво да съобщи на младите, само че би трябвало да го направи посредством техните средства – интернет и умни технологии. -->

„ С напредването на възрастта човек губи доста неща: брачна половинка си, работата си, косата, зрението. Минусите са многочислени. Но когато учи нещо ново, без значение дали става дума за програмиране, или пиано, това е плюс, това ни стимулира “, споделя тя.

Написването на приложение не е единственото удивително у Масако. Тя стартира да работи с компютър на „ преклонната “ 60-годишна възраст – през 1990 година Тогава към момента употребява сметало.

Освен това стартира да се учи да свири на пиано на 75-годишна възраст, а през днешния ден поддържа и блог на японски и британски език, където споделя клипове от пътуванията си и също по този начин учи хората по какъв начин да употребяват „ Ексел “ (Excel), с цел да основават изкуство.

Според Масако запълненото ѝ ежедневие и новите прекарвания са изворът на нейното положително здраве.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР