Мирни преговори между Москва и Киев днес биха били много

...
Мирни преговори между Москва и Киев днес биха били много
Коментари Харесай

Почвата за масовия руски провал вече е положена. Фукуяма с прогноза за войната в Украйна

Мирни договаряния сред Москва и Киев през днешния ден биха били " доста неприятни за Украйна ". Това е част от прогнозата, която политологът от Станфордския университет Франсис Фукуяма направи за съветската инвазия в Украйна в изявление за грузинската работа на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Политологът е необятно прочут с есето си " Краят на историята " от 1992 година, в което твърди, че битката сред идеологиите е завършила.

Фукуяма разиска с RFE/RL подобаващия миг за " същински договаряния " сред Москва и Киев и това какво може да загуби всяка от страните. " Мисля, че почвата за всеобщия съветски неуспех към този момент е положена от украинците и тяхната изцяло героична дарба да се защитят ", сподели той.

Политологът означи, че сега войната е в стадий, в който има пауза - " руснаците изгубиха голям брой хора, пробвайки се да завладяват един дребен град, Бахмут , в Донбас ". " Но всички чакат украинска атака и мисля, че тя ще бъде от решаващо значение за метода, по който тази война може да завърши ", добави Фукуяма.

По думите му, в случай че украинците съумеят да освободят тези области на юг, изключително Херсон и Запорожие , евентуално ще има опция за същински договаряния. Според него тогава може да има някакво преустановяване на огъня, помирение, " което може да има някакъв късмет да се задържи за известно време ".

" В момента считам, че в случай че се стигне до мирни договаряния, те ще бъдат доста неприятни за Украйна, тъй като в действителност ще дадат на руснаците огромна част от украинската територия. А това не би било добра обстановка ", сподели още политологът.

По мотив ориста на нелегално анексирания още през 2014 година украински полуостров Крим Фукуяма сподели, че той може да се окаже фактически точка на накърнимост за Русия. " Защото, в случай че украинците съумеят да освободят Херсонска област, те на процедура ще са отрязали Крим [от другите окупирани от Русия земи].... Има една железопътна линия, която минава от Русия в Крим, и мостът над пролива, и те ще бъдат в положение в действителност да пресечен и двете артерии ", добави Фукуяма.

По думите му " не е нужно да нахлуват в Крим в този миг, могат просто да държат всички съветски сили там като заложници ".

На въпрос дали, в случай че Русия би трябвало да отстъпи Крим, ще може да бъде наречена по различен метод, с изключение на губеща, даже от вътрешната аудитория в Русия, Фукуяма отговори: " За Путин ще бъде мъчно да преживее загубата на Крим, като се има поради какъв брой доста са вложили в това да си го вземат назад (полуостровът е бил в границите на Съюз на съветските социалистически републики предишния век - б.р.). Така че, да, мисля, че те ще бъдат в доста сложна обстановка ".

Политологът добави, че съгласно него на украинците даже не им се постанова да си връщат Крим, като могат да го " отрежат " и по този начин да окажат мощен напън. Запитан дали даже в тази обстановка Русия би се съгласила за се откаже от Крим, Фукуяма сподели, че от политическа позиция това би било много мъчно.

" Съществува и въпросът дали Украйна би била склонна да отстъпи част от Донбас, тъй като в доста връзки за нея би било призрачен сън да се наложи да го ръководи при сегашните условия ", добави той.

От 2014 година съветските сили или техните сепаратистки украински пълномощници управляват обширни територии в мощно рускоезичните Луганска и Донецка област , където са упреквани в убийства, прогонване и гонене на прокиевски настроени жители).

" Но аз не виждам нито една от страните да се съгласи публично да отстъпи Крим или Донбас. Затова мисля, че ще би трябвало да се реализира по-неформално съглашение ", сподели още анализаторът.

По мотив собствен коментар от преди повече от година, че " Русия върви към цялостно проваляне в Украйна " Фукуяма сподели, че тогава съветските войски към момента са опитвали да обсадят Киев и да смъкват държавното управление на украинския президент Володимир Зеленски .

" Оттогава трябваше да се изтеглят от Северна Украйна; да се изтеглят от Харков; по-късно от Херсон и по този начин демонстрираха невероятна уязвимост. В момента в действителност наподобява, че има малко патова обстановка, само че мисля, че украинските военни ще излязат от нея ", добави той.

Политологът сподели, че общата му убеденост в способността на Украйна да се отбрани към момента е налице, само че това е лишило повече време, в сравнение с се е надявал в оня миг.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР