Минно-обогатителният комплекс край Крумовград работи напълно от края на август

...
Минно-обогатителният комплекс край Крумовград работи напълно от края на август
Коментари Харесай

Мината край Крумовград добави над 30 хил. тр.у. злато към резултатите на Dundee

Минно-обогатителният комплекс край Крумовград работи изцяло от края на август предходната година

© Цветелина Белутова Повече от 30 хиляди тр.у. злато под формата на концентрат са създадени от новия рудник " Ада тепе " край Крумовград през първото тримесечие на 2020 година Заедно с мината в Челопеч общото количество добито злато доближава 73 хиляди тр.у., демонстрира докладът на канадската компания Dundee Precious Metals (DPM), която оперира двете залежи. Силните резултати идват, откакто предходната година комплексът край Крумовград проработи на цялостен потенциал.

Производство

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Добивът на руда от " Ада тепе " стартира в средата на 2018 година, само че преработката й стана допустима, откакто беше построена и пусната обогатителната фабрика в края на август предходната година. Това на процедура е второто цялостно тримесечие на новата мина.

Данните на DPM демонстрират, че добитата руда от двата български плана се е нараснала с 37% на годишна база, защото количествата в Крумовград предходната година са били доста по-малки. С към 2% по-голям обаче е и добивът по отношение на последното тримесечие на 2019 година

Произведеното злато под формата на концентрат за януари - март е със 70% повече, в сравнение с е било година по-рано. Основна роля за това има рудникът " Ада тепе ", който е добавил 30.3 хиляди тр.у. към общия резултат (виж таблицата). Увеличение от над 5% има и спрямо последното тримесечие на 2019 година Производството на мед, който се добива единствено в Челопеч, е било малко под плануваното поради по-ниското наличие на метал в рудата, показват от компанията.

Запаси

В края на март DPM актуализира оценката си за минералните ресурси и запаси в Челопеч. Към момента потвърдените и евентуалните минерални ресурси в Челопеч са 1.6 млн. унции злато и 336 млн. фунта мед, което подсигурява 8 години живот на мината. Заедно с ресурсите, които подлежат на спомагателна оценка, компанията има огромен капацитет да удължи живота на мината в Челопеч по този начин, както го е правила през всичките 11 години на произвеждане до момента, показват от DPM.

Засега от компанията не регистрират някакви основни усложнения в работата си в следствие от пандемията от ковид. И двете български мини не престават да работят обикновено. Намаляване на преработката на концентрат с 20% от началото на април има в металургичния цех в Намибия поради въведените ограничавания от държавното управление. Там се преработва и концентратът от Челопеч.

Компанията ще разгласи финансовите си резултати за първото тримесечие на 2020 година на 6 май. На идващия ден ще се организира годишното общо заседание на акционерите, което тази година ще стане посредством жива онлайн връзка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР