Мините в Черно море са много сериозен проблем, вече има

...
Мините в Черно море са много сериозен проблем, вече има
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Мините в Черно море са сериозен проблем

„ Мините в Черно море са доста сериозен проблем, към този момент има свободно плаващи. Към месец май бяха унищожени към 70 мини, главно от украинските кораби, само че също по този начин във всички териториални води, в това число на България. Много е мъчно, не знаем какъв брой са и къде са поставени. Голяма част от мините са заложени от Русия “, сподели някогашният зам.-министър на защитата Йордан Божилов.

По думите му и България, и Румъния имат качества за разминиране, само че те са лимитирани. Според него би трябвало да има съдействие за сигурността в Черно море.

„ В Черно море не могат да влизат кораби на НАТО, защото проливите са блокирани, според конвенцията от Монтрьо. Единственият метод да се усилва военният потенциал е по-тясно съдействие сред натовските страни България, Румъния и Турция и съдействие с сътрудниците Грузия и Украйна “, добави Божилов.

По думите на Елена Поптодорва Съединените щати ще бъдат активен съставен елемент от общите старания на Алианса за сигурността в Черно море.

„ Най-сетне е осъзната сериозната значителност на Черноморския район освен за общата европейска сигурност, само че и за световната. Най-важното е Алиансът да излезе напред като бранител и отговарящ за сигурността в този район през нас – страните членки, само че и посредством Украйна, Грузия, Молдова “, сподели Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР