Министрите, отговарящи за търговията в Европейския съюз, се събраха на

...
Министрите, отговарящи за търговията в Европейския съюз, се събраха на
Коментари Харесай

Министрите, отговарящи за търговията в ЕС се срещат в София

Министрите, отговарящи за търговията в Европейския съюз, се събраха на неофициална среща в София. Европейската комисия е показана от Сесилия Малмстрьом, комисар по въпросите на търговията.

 © EU2018BG
За свободен пазар, за разширение на търговията и за по-лоялна конкуренция - това са главните цели, които ще разискват министрите на стопанската система на всички държави-членки на Европейски Съюз, които са се събрали в София на неофициален съвет. Този неофициален съвет се организира в извънредно основен миг за Европа, когато следва безусловно подписването напълно скоро на съглашение за външнотърговски взаимоотношения с Мексико и страните от МЕРКОСУР - Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай и Венецуела.

Момент, в който Европа се отваря за страните от Третия свят, на фона на това, че Съединени американски щати стават все по-консервативни и по-затворени, откакто се отдръпнаха от Транстихоокеанското съглашение за свободна търговия.

Сесилия Малмстрьом - еврокомисар по търговията: Чакаме към момента дали президентът Тръмп ще предприеме дейности и какви ще са те. Обсъдихме към този момент ние какво да предприемем като съответни дейности. Не мога да ви кажа съответна дата за съглашението със страните от МЕРКОСУР, само че водим кръг от доста ползотворни договаряния, има няколко проблематични въпроса за разискване. Такива са автомобилната промишленост и бранша на земеделието. Надявам се да приключим до първата половина на годината.Емил Караниколов, министър на стопанската система: Очаквам през днешния ден всички държави-членки да се обединят към това, че Европейски Съюз ще резервира водещата си роля в Световната комерсиалната организация, учредена на ясни правила, по-късно ще изслушаме еврокомисаря Малмстрьом и водените търговски съглашения с трети страни.
Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп разгласи, че може да се стигне до налагане на мита на част от европейските артикули. В отговор на това какви съответни дейности ще предприеме Европа следва да разберем.

Очакваме и по-късно взаимна конференция на еврокомисаря по търговията и българския министър на стопанската система, на която ще уточнят и акцентите от диалозите им денем.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР