Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз (ЕС)

...
Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз (ЕС)
Коментари Харесай

Историческа среща. Външните министри на ЕС заседават в Киев

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз (ЕС) се събират в Киев за публична среща в понеделник. В събитието ще взе участие вицепремиерът и външен министър на България Мария Габриел .

Срещата се организира на фона на на Русия против Херсонска област в Южна Украйна от ранните часове на 2 октомври.

Първият европейски посланик Жозеп Борел и украинският външен министър Дмитрий Кулеба дефинираха актуалната среща на министрите за „ историческа “. За пръв път сходно събитие се организира отвън границите на Европейски Съюз.

„ Свикваме историческа среща на министрите на външните работи на Европейски Съюз тук, в Украйна, страна кандидатка и бъдеща членка на Европейски Съюз “, написа Борел в обява в обществената мрежа Х (бившия Туитър).

Според Кулеба събитието се организира в „ бъдещите граници “ на Евросъюза, визирайки желанието на страната му за присъединение.

Украйна за участие в Европейски Съюз през юни 2022 година Бързият път на Киев към блока беше повлиян от началото на в Украйна през февруари същата година.

Статутът на страна претендент за участие дава достъп до финансова поддръжка за осъществяването на нужните промени за доближаване на стандартите на Европейски Съюз. В случая на Украйна се чака преговорният развой да отнеме години, преди Киев да се причисли към съюза на 27-те страни.
 Мария Габриел, външен министър на България, взе участие в церемонията по полагане на венци пред „ Стената в памет на починалите за Украйна “ в Киев. 2 октомври 2023 година
Междувременно в неделя президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че американската помощ за Украйна ще продължи. Допълнителна поддръжка за нападнатата от Русия страна обаче, който Конгресът на Съединени американски щати одобри, с цел да избегне блокирането на федералното държавно управление.

Байдън добави, че чака помощта за Украйна да бъде призната в обособен закон, и увери Киев, че може да разчита на Вашингтон.

В отговор Борел сподели, че разчита Съединени американски щати да продължат да оказват непоколебима поддръжка на Украйна в областта на сигурността. „ Вярваме, че това няма да е последната дума “, сподели в неделя висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността.

В Украйна Борел се срещна с президента Володимир Зеленски и министъра на защитата Рустем Умеров , като по-късно съобщи, че Европейски Съюз приготвя дълготрайни задължения за сигурността на нападнатата страна.

Миналата седмица в Киев генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг , както и министрите на защитата на Англия и Франция Грант Шапс и Себастиен Лекарну.

Русия стартира непредизвикана инвазия в Украйна през февруари 2022 година Оттогава хиляди бойци и цивилни починаха, а редица украински градове бяха разрушени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР