Министрите на финансите и на социалната политика - Владислав Горанов

...
Министрите на финансите и на социалната политика - Владислав Горанов
Коментари Харесай

КНСБ: Бюджет 2019 е по-добър от всички досегашни в управлението на Борисов

Министрите на финансите и на обществената политика - Владислав Горанов и Бисер Петков, показват плана за бюджет за 2019-та пред КНСБ. Както знаете, заложено е нарастване на всички заплати в бюджетния бранш приблизително с 10% от 1 януари.

Още за предложенията и за това по какъв начин синдикатите ги одобряват - вижте в директното включване на Цветелина Катанска.

И сега тече презентацията на обществения министър Бисер Петков пред синдикатите.

Това, което обаче разгласи преди минути финансовият министър Владислав Горанов е, че сега държавното управление прави всичко допустимо, с цел да получат и тази година пенсионерите коледни добавки. Окончателно решение за това ще бъде взето към средата на идващия месец.

Финансовото министерство разгласи параметрите на бюджета за 2019 година при започване на тази седмица. Те плануват нарастване на заплатите в бюджетния бранш с 10%, което ще се пресмята на база на оценките и достиженията на всеки един чиновник. Отделно се планува нарастване на учителските заплати с 20 на 100. Минималната работна заплата от 1 януари ще доближи 560 лева, а оптималните пенсия 1200 лева, само че от 1 юли. От тогава се чака да се усилят и останалите пенсии, приблизително с 5,7 %.

Своят коментар на бюджета за първи път дадоха и от КНСБ. Според президента на КНСБ Пламен Димитров сегашният бюджет в най-голяма степен се приближава до настояванията на синдикатите, спрямо останалите бюджети до момента.

Остава обаче един главен минус и той е, че данъчната тежест и в този бюджет ще бъде понасяна главно от служащите, по отношение на работодателите в съответствие 60:40. Освен това по данни на КНСБ близо 30 000 пенсионери ще останат с орязани пенсии поради следващото отсрочване на рухването на пенсионния таван.
Пламен Димитров, президент на КНСБ: За нас бюджетът за идната година е по-добър от всички досегашни бюджети, които сме видяли в ръководството на господин Борисов. Нарастването на разноските в доста от перата са обилни и могат да обезпечат положителни, не споделям най-хубави, само че положителни политики в обособените браншове и посоки и най-много едно обичайно повишаване на възнагражденията на тези към 440 000, в случай че не се неистина, работещи в България, които получават своите хонорари от бюджета на Републиката.
Веднага след представянето си финансовият министър министър Владислав Горанов направи коментар за бюджета. Това е неговото първо изявление след оповестяването му. По думите му напълно съзнателно в идващия бюджет също е заложен недостиг, въпреки и най-малък от 0,5 %. Той ще послужи като буфер при положение,че се усложни икономическата конюнктура през идната година. Освен това Горанов посочи, че бюджетът ще бъде нулиран, т.е без остатък и без недостиг през 2020 година
Владислав Горанов, министър на финансите: Естествено няма по какъв начин да чакаме 100% съвпадане на позициите сред синдикатите и държавното управление, само че и аз ще се съглася с вас, че този път сме много близко по отношение на това, което чакат синдикалните членове. Макар че работодателите биха упрекнали една теза, която свързва непосредствено упованията на синдикатите с фискалната рамка. Тази ревнивост сред работодатели и синдикати във връзка с разговора не трябва да съществува. Правителството е еднообразно отговорно и за средата за правене на бизнес и за труда, проявен през българските служащи и чиновници, проведени в синдикални придвижвания.
Кабинетът ще показа на следващия ден параметрите на държавния бюджет в тристранен съвет, на който ще участват както работодатели, по този начин и синдикати

От Българска социалистическа партия оповестиха, че внасят различен бюджет. Те оферират напредничав налог върху приходите на физическите лица, а по този начин също налог " капитал " върху дивидентите. Социалистите оферират 9% Данък добавена стойност за медикаментите и 5% за хляба. Предложенията бяха показани преди минути в Народното събрание от ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
 Пламен Димитров, КНСБ: Бюджет 2019 е задоволително добър Пламен Димитров, КНСБ: Бюджет 2019 е задоволително добър
Има редица въпроси, които би трябвало да бъдат поставени на масата - нашата оценка е, че имаме задоволително добър бюджет, доста рядко даваме положителни оценки н...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР