Министрите на енергетиката от групата на Г-20, които се срещнаха

...
Министрите на енергетиката от групата на Г-20, които се срещнаха
Коментари Харесай

Г-20 не успя да постигне съгласие за пътна карта в областта на изкопаемите горива

Министрите на енергетиката от групата на Г-20, които се срещнаха в Индия, не съумяха да реализират единодушие по пътна карта за последователно понижаване на потреблението на изкопаеми горива в международния енергиен микс.


В заключителното изказване след срещата даже не се загатват въглищата, които имат главен принос за световното стопляне, съобщи Агенция Франс Прес.

Това замърсяващо гориво е и главен източник на сила за доста разрастващи се стопански системи като Индия - най-населената страна в света - и Китай, втората по величина стопанска система в света.

Участниците в акцията бяха обезпокоени от неуспеха да се реализира съглашение в Гоа по задачите на COP, в това число утрояване на потенциала на възобновимите енергийни източници в света и удвояване на енергийната успеваемост до 2030 година

Това се случи, макар че през май в Хирошима водачите на Г-7 се споразумяха да " ускорят последователното прекъсване на потреблението на изкопаеми горива ".

Глобалните температури доближават рекордни стойности, предизвиквайки наводнения, стихии и горещи талази.

Обяснявайки патовата обстановка, ръководителят на Г-20 Индия съобщи, че някои членове са подчертали смисъла на устрема към " последователно понижаване на неизползваните изкопаеми горива в сходство с другите национални условия ".

Но " други имаха разнообразни визии по въпроса, че технологиите за понижаване и премахване на замърсяването ще отговорят на тези опасения ", добави той.

Олдън Майер, старши помощник в самостоятелния мозъчен концерн за климата E3G, осъди резултата от срещата.

" В изискванията на температурни върхове, които всекидневно се слагат по целия свят, и на излизане от надзор на последствията от изменението на климата светът трябваше да чуе явен апел за деяние от министрите на енергетиката на Г-20 ", сподели той в изказване.

Тази седмица коалиция от основни стопански системи на Европейски Съюз, в това число Германия и Франция, и някои от най-уязвимите островни страни приканиха Г-20 да форсира проектите за реализиране на нулеви чисти излъчвания и последователно отричане от изкопаемите горива, като прибавиха: " Човечеството не може да си разреши отсрочване ".

Те приканиха излъчванията на парникови газове да доближат своя връх най-късно до 2025 година и да бъдат понижени с 43 % до 2030 година спрямо равнищата от 2019 година, в сходство с последните актуализации на специалистите на Организация на обединените нации по въпросите на климата.

Но доста разрастващи се стопански системи настояват, че развитият Запад би трябвало да заплаща повече като исторически замърсител и извършител на парникови газове.

Те упорстват, че всеки преход се нуждае от голям капитал и нови технологии, а отводът от замърсяващите горива без налични други възможности ще обрече голямото им население на беднотия.

Домакинът на Г-20 - Индия - се ангажира да реализира нулеви чисти излъчвания до 2070 година, 20 години по-късно от уговорката, стихотворец от доста други страни.

В отчет, направен за нейното председателство на Г-20, разноските за енергийния преход се правят оценка на 4 трилиона $ годишно и се акцентира смисъла на евтиното финансиране за разрастващите се страни и прехвърлянето на технологии - основно искане на Ню Делхи.

Някои огромни производители на нефт също се опълчват на бързия преход от изкопаеми горива.

Ед Кинг от насочената към климата информационна компания GSCC упрекна Русия и Саудитска Арабия за неналичието на прогрес на срещата.

Те " блокираха напъните за реализиране на съглашение за утрояване на чистата сила, ориентирано към понижаване на изкопаемите горива ", написа Кинг в Туитър.

Шефът на петролната компания в Емирствата Султан Ал Джабер, който ще управлява договарянията на COP28, съобщи, че чака изкопаемите горива да продължат да играят роля с потреблението на постоянно противоречиви технологии за " понижаване " или обезвреждане на излъчванията.

Той съобщи, че последователното понижаване на изкопаемите горива е " неизбежно " и " значително ", само че не пожела да уточни периоди. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР