Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС постигнаха съгласие

...
Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС постигнаха съгласие
Коментари Харесай

Еленко Божков: Нашето предложение беше за таван на природния газ от 150 евро/MWh

Министрите на енергетиката на страните членки на Европейски Съюз реализираха единодушие и вкарват таван на цената на природния газ от 180 евро/MWh. Темата разяснява в ефира на Българска национална телевизия заместник-енергийния министър Еленко Божков. По думите му преди имаше предложение на редица от европейските страни за цена на газа от 275 евро/MWh. С течение на времето цената понижа до 200 евро/MWh.

" Нашето предложение беше за таван от 150 евро/MWh, само че в последна сметка тези 180 евро, към които се сплотиха всичките страни към този момент са по-близо до нашето предложение. Това значи, че можем да бъдем спокойни по отношение на опцията цената на топлинната сила да бъде увеличена ненадейно или от 1 януари - такова нещо не трябва да се чака в този момент с новия таван ", изясни Еленко Божков - заместник-министър на енергетиката.

Той посочи, че в цената на " Булгаргаз " влизат три цени - едната е от азерски газ, втората цена е от борсата TTF, за която се споделя, че ще бъде лимитирана до 180 евро/MWh и третата цена е от газохранилището в Чирен.

Божков добави, че договорът за азерския газ е подписан преди доста време и това няма по какъв начин да повлияе на цената му в този момент. Той чака да се ограничи увеличението на цената на газа през зимните месеци. Забелязва се едно усмиряване на цените на интернационалните тържища и за нас това е потребно, добави Еленко Божков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР