Министерството на земеделието внесе в Европейската комисия Стратегическия план за

...
Министерството на земеделието внесе в Европейската комисия Стратегическия план за
Коментари Харесай

3,7 млрд. евро заложени за интервенции в агросектора

Министерството на земеделието внесе в Европейската комисия Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България за интервала 2023-2027 година за последна предварителна оценка. Документът включва всички промени, направени след получените 405 забележки през месец май тази година. Основните промени включват възстановяване качеството на интервенционната логичност, допълняемост и демаркацията с другите фондове и стратегии, взаимовръзките на обособените елементи на Плана и качеството и последователността на обособените интервенции за поддръжка. Предстои вътрешно координиране на документа сред виновните звена в Европейска комисия и неговото дефинитивно утвърждение. В няколко следващи броя ще ви представим по-важните акценти в него​.

Стратегическият проект ще адресира потребности посредством интервенции, целящи подкрепяне на задоволително надеждни аграрни приходи и резистентност за възстановяване на продоволствената сигурност. Към тази характерна цел условно е ориентиран максимален финансов запас - в размер на 3,7 милиарда евро обществени средства. Освен това към интервенцията " Допълнително преразпределително подкрепяне на приходите за резистентност " се планува да бъдат усвоени в допълнение средствата, генерирани от налагането на тавани на заплащането по намеса " Основно подкрепяне на приходите за резистентност ", в размер на над 50 млн. евро.

Сектор „ Плодове и зеленчуци “ е обект на характерно подкрепяне както от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ), по този начин и от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР). За интервала 2023-2027 година се планува използване на 13% обвързано с производството подкрепяне за уязвими браншове, които изпитват компликации. Сред тези браншове са зеленчукопроизводството (полско и оранжерийно) и трайните насаждения. Интервенции ще се ползват при домати, краставици, корнишони и патладжани, картофи, лук, чесън, пипер, моркови, зеле, дини и пъпеши.

По отношение на ограниченията, ориентирани към плодове, следенето на възрастта на насажденията и ограничаването поддръжката да е предопределена единствено за насаждения в интервал на плододаване, от една страна, ще лимитира опитите по интервенцията да бъдат заявявани остарели, недобре поддържани овощни градини, а от друга - ще подтиква земеделските стопани от време на време да обновяват градините си, надлежно да ползват нови сортове, нови техники на развъждане, което би подобрило както техните добиви, по този начин и качеството на продукцията. Чрез избрания бюджет за интервенциите в бранш „ Плодове и зеленчуци “ се чака да бъдат финансирани 3 оперативни стратегии за 2024 година и 4 за идващите години.  Освен това представителите на бранш „ Плодове и зеленчуци “ могат да се възползват и от поддръжка посредством използване на намеса „ Биологичното произвеждане “.



Както в сегашния програмен интервал, по този начин и в границите на новия програмен интервал

България ще поддържа производството на протеинови култури с оптималната допустима сума, равняваща се на 2% от тавана за директни заплащания за съответната година. Допустимите култури по интервенцията за обвързано с производството подкрепяне на приходите за протеинови култури са: боб (зърно), вигна, грах за зърно (зимен и пролетен), нахут, бакла, леща, лупина, фий, еспарзета, звездан, соя, бурчак, фъстъци, люцерна, детелина и/или смески от тях.

С началото на новия програмен интервал и поради невъзможността трапезните картофи да бъдат подпомагани с обвързано с производството подкрепяне на приходите България има намерение да ползва нов тип подкрепяне за страната ни - обвързано с производството подкрепяне на картофи за произвеждане на нишесте. Основно условие към производителите на картофи, претенденти по интервенцията, ще бъде да дават контракти за преправка на създадената от тях продукция.

По отношение на пчеларския бранш ще се ползват разнообразни типове възможни секторни интервенции, финансирани от ЕФГЗ. Предвидено е националното съфинансиране на тези интервенции да е в размер на 60% от общия годишен бюджет. Допълнителна поддръжка ще има за земеделските стопани, които ползват методите на биологичното произвеждане, както и за тези, които упражняват пчеларство в селските региони.

От значително значение за развиването на лозаро-винарския бранш е поддържането на лозарския капацитет

Отглеждане на масиви с пазарно насочени сортове грозде, използване на усъвършенствани способи и съвременна техника за култивиране на лозята, както и поддържането на винарския капацитет на страната - предприятия с високотехнологично съоръжение и задоволителен потенциал за преправяне на продукцията в качествени виновност, подобаващи да задоволят потребностите на вътрешното ползване и на интернационалния пазар. Включените в стратегическия проект секторни интервенции в лозаро-винарския бранш са: 

- Преструктуриране и преработка на лозя, 

- Инвестиции в лозаро-винарския бранш, 

- Застраховане на реколтата, 

- Събиране на реколтата на зелено, 

- Информиране в страните членки, 

- Насърчаване на винения туризъм, 

- Популяризиране в трети държави  

- Инвестиции в екологични уреди.

Предвидени са също интервенции в отглеждането на животни - както при развъждане на крави, овце, кози, по този начин и при произвеждане на мляко и млечни артикули.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР