Министерството на земеделието и храните подготвя втори пакет с помощи

...
Министерството на земеделието и храните подготвя втори пакет с помощи
Коментари Харесай

Производителите на слънчоглед ще получат втори транш от помощта заради вноса от Украйна

Министерството на земеделието и храните приготвя втори пакет с помощи за производителите на слънчоглед. Това се планува в план на разпоредба, оповестена в портала за публични съвещания.

Миналата седмица производители на олио оповестиха, че са пред затваряне на мощности, тъй като е спрян вносът от Украйна, до момента в който локалните стопани не желаят да продават наличната от предната годишна продукция продукция на пазарна цена. Последва среща в Министерството на земеделието, която не докара до нищо. В сряда производителите на олио ще дадат конференция. Всичко по тематиката четете тук и тук.

Помощта е по линия на правилник на Европейски Съюз и е за подкрепяне на отглеждащите маслодаен слънчоглед в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Тя бе отпусната, откакто тези страни настояха да спре вносът на на ниска цена украински слънчоглед, който е по-евтин и пречеше на продажбата на локалното произвеждане. Преработвателите също избраха да употребяват евтината украинска суровина по данни на стопаните.

Бюджетът по втората незабавна мярка за България e 19 108 166 лв.. Средствата се дават от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Не се планува даване на в допълнение национално финансиране, оповестяват от Министерството на земеделието.

Помощта ще се отпуска още веднъж на аграрни стопани, регистрирани за 2022 година и 2023 година, по реда на Наредба №3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските стопани за площите им със слънчоглед, които са били възможни за подкрепяне за акция 2022 година по Схемата на единно заплащане на повърхност.

Спешната финансова помощ ще се изплаща на утвърдените заявители до 31 декември 2023 година А крайният период за показване на мнения и мнения по оповестените документи е до 28.09.2023 г.

Предстои погашение на средствата от първия пакет от помощта. Общият провиснал бюджет за помощта по първия пакет е над 65.5 млн. лева, от които средствата от Европейския фонд за гарантиране на земеделието са 32.759 млн. лева и национално финансиране 32.759 млн. лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР