Министерството на здравеопазването препоръчва прилагането на втори бустер от иРНК

...
Министерството на здравеопазването препоръчва прилагането на втори бустер от иРНК
Коментари Харесай

И у нас вече препоръчват четвърта доза ваксина срещу COVID-19

Министерството на опазването на здравето предлага използването на втори бустер от иРНК имунизациите против COVID-19 при всички над 18 година, които желаят, оповестиха от пресцентъра на здравното ведомство.

Оттам показват, че втората бустерна доза може да се приложи минимум 4 месеца след първия бустер при лица, чийто приключен имунизационен курс е с двудозова ваксина. Според напътствията на специалистите за преболедувалите поставянето на бустера е не по-рано от 3 месеца след потвърждаване на диагнозата, при изработен цялостен имунизационен курс.

Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската организация по медикаментите и Европейския център за предварителна защита и надзор на заболяванията за обезпечаване на опция рискови лица от популацията да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина против COVID-19.
За кого е мощно препоръчителна
Министерството на здравеопазването мощно предлага вторият бустер при:

- Имунокомпрометирани;

- Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

- Пациенти на хронична диализа;

- Пациенти с онкохематологични заболявания;

- Потребители и личен състав в обществени заведения, осигуряващи дълготрайна грижа за възрастни хора;

- Медицински експерти, ангажирани с лекуването на пациенти с COVID-19;

- Възрастни хора на и над 65 година
Къде може да се сложи втората бустерна ваксина?
Втора бустерна ваксина против COVID-19 може да бъде сложена във имунизационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична здравна помощ.

От понеделник, 27 юни, ще могат да се издава и документи за втора бустерна доза. Сертификатът е еднакъв с този за сложена първа бустерна доза, като изключение е само изписването на следващия номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в документа ще бъде посочено 4/4.

Този документ, също като документа за сложена първа бустерна ваксина, ще бъде неопределен, доколкото настоящият европейски правилник не планува друго.
Положителните проби на COVID-19 надвишиха 10%
През последните 24 часа са регистрирани 320 нови случая на ковид при 3 135 направени теста, сочат данните от Единния информативен портал. Това значи, че 10,2% от взетите проби са дали позитивен резултат. 

58,75% от новозаразените за денонощието не са имунизирани. Най-много нови случаи има в София - 103, следва Варна с 36. Няма област без нови инфектирани, като минимум са те в Сливен, Търговище и Хасково - по 1.

Общо доказаните случаи на ковид в България са 1 169 474. Броят на дейните случаи понижава и те към този момент са 61 269. Ръст, обаче, има в броя на настанените в болница - 298, от които 28 са в интензивни отделения. 90,62% от новопостъпилите в болница не са ваксинирани.

Излекуваните през последното денонощие са 795 души, по този начин общият им брой доближи 1 070 967.

За последното денонощие са умряли трима души. Нито един от тях няма имунизация. Така броят на изгубилите борбата с вируса към този момент е 37 238.

До момента у нас са сложени общо 4 406 323 дози на имунизациите против COVID-19. През последното денонощие са осъществени 393 имунизации. Лицата със приключена имунизация са 2 061 262 души. 763 109 души към този момент са си сложили бустерна доза.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР