Министерството на вътрешните работи ще съдейства на хората, които не

...
Министерството на вътрешните работи ще съдейства на хората, които не
Коментари Харесай

Хората с невалидни документи ще могат да гласуват: МВР издава удостоверения и на 2 октомври - Общество

Министерството на вътрешните работи ще спомага на хората, които не имат годни документи за идентичност, да гласуват на идните парламентарни избори на 2 октомври. 

От вътрешното ведомство са основали организация в помощ на жителите, като звената за издаване на документи ще работят и в деня на изборите. 

В седмицата преди 2 октомври е основана нужната организация, тъй че българите, които нямат издадена персонална карта или не имат годни документи (лична карта или персонален /зелен/ паспорт), тъй като са изгубени, откраднати, развалени, унищожени или с изминал период, да имат опция да гласоподават. 

На хората, които са подали към този момент заявление за нова персонална карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено уверение за загубен, откраднат, развален, погубен документ за идентичност или персонална карта с изминал период на годност.

При неспособност да бъде издадена нова персонална карта до края на работния ден на 30 септември, по искане на жителите, ще бъде издавано нужното им уверение, с което да гласоподават.

За издаване на уверение е належащо:

1. Гражданите персонално да подадат искане в Столична дирекция на вътрешните работи, ОДМВР, районно управление (на МВР) или сектор към районно управление (на МВР) за дните от 27 септември до 1 октомври от 8.30 ч. до 17 ч. и на 2 октомври от 8.30 ч. до 19 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е друго, удостоверенията ще се издават в границите на съответното работно време на звеното, като наложително ще се съблюдава интервалът на 1 и на 2 октомври. 

Информация за графика на работното време на всяко звено " Български документи за идентичност " е сложена на входа на пространствата, в които се реализира административното обслужване и на интернет страницата на Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР.

2. Удостоверенията, осигуряващи опция за практикуване на правото на глас в изборите, се издават единствено след приемане на заявление за издаване на персонална карта.

3. В случай на подадено и записано по непрекъснат адрес заявление за издаване на персонална карта, уверение може да се издаде във всяко РУ/участък към районно управление (на МВР), Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР без значение от оповестения непрекъснат и сегашен адрес.

Удостоверения за деклариран непрекъснат и сегашен адрес се издават от общинската администрация.

От Министерство на вътрешните работи допълват, че удостоверението се издава, с цел да послужи пред Секционната изборна комисия и е годно за изборния ден .

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР