Министерството на външните работи публикува критична позиция заради решението на

...
Министерството на външните работи публикува критична позиция заради решението на
Коментари Харесай

МВнР порица Стево Пендаровски заради срещата му с ОМО Илинден

Министерството на външните работи разгласява сериозна позиция поради решението на президента на Северна Македония Стево Пендаровски да се срещне с представители на ОМО Илинден Пирин. 

Организацията претендира да съставлява македонското малцинство в България и няколко пъти е осъждала страната пред Съда в Страсбург поради дискриминация. 

Пендаровски е приел представители на ОМО Илинден и други сдружения в петък. 

От Външно министерство направиха документално изказване на идващия ден, в което не се загатва нито едно име на организация.

Говори се единствено за " повишение на публичното напрежение, подбудено от съответни дейности на президента на Северна Македония, с което се вършат опити за обновяване на тематики, влизащи в спор с Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 г ". 

В позицията се показва " угриженост от последните развития в Република Северна Македония, свързани с дейности на публични лица, посредством които се основават отрицателни публични настройки и които влизат в несъгласие с позитивния климат, основан с дейните старания на държавните управления на България и на Северна Македония ". 

От Министерство на външните работи приканват управляващите в Скопие да " демонстрират политическа зрялост и да дават градивен принос към почналия развой на възобновяване на взаимното доверие ". 

Забележките от България към Северна Македония идват малко откакто стана ясно, че Румен Радев е поканил Пендаровски на публично посещаване у нас. Очаква се то да се организира до месец.  

Президентът на Северна Македония анонсира на 13 януари, че ще одобри организациите - до момента в който към момента Кирил Петков към момента не беше посетил Скопие и не беше извършено междуправителственото съвещание в София. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР