Министерството на външните работи обръща внимание на всички български студенти

...
Министерството на външните работи обръща внимание на всички български студенти
Коментари Харесай

Информация от МВнР във връзка с финансирането на българските студенти в Руската федерация

Министерството на външните работи обръща внимание на всички български студенти и кандидат-студенти, които се образоват на територията на Руската федерация, или имат желание да създадат това, както и на техните родители и близки, че се обрисува дълготрайно развиване на комплицираната конюнктура в Украйна, както и на въвежданите поредно наказания по отношение на Руската федерация и контра-санкции от нейна страна.

При тези условия опциите за продължение или започване на образование на задгранични студенти във висшите образователни заведения на територията на Руската федерация се лимитират съществено и се усложняват в допълнение.

Практически няма опция за интернационалните банкови преводи към Руската федерация за обезпечаване издръжката на пребиваващите на нейна територия чужденци, в това число и на студентите.

Българското посолство в Москва също е наранено от тези ограничавания. В тази връзка не е допустимо финансирането на образованието на българските студенти посредством посолството, каквато по изключение беше практиката до момента.

За образованието си в Руската федерация всеки студент следва да реши методите за застраховане на своята прехрана и самофинансиране (евентуално посредством импорт на налична валута в позволените от съветската страна предели при връщане от ваканция).

В допълнение – в съветската Държавна дума и в университетските среди в Руската федерация стартира полемика по отношение на излизането на Руската федерация от Болонската система на образование, която се прави оценка като минал стадий и се слага задачата Руската федерация в скоро време да построи своя нова, неповторима просветителна система. Тази смяна ще засегне и образованието на задграничните студенти, в това число и българските, което може да се отрази отрицателно и на последващото признание на дипломите от съветските висши образователни заведения от страна на българските и европейските институции.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР