Министерството на външните работи е в непрекъснат контакт с блокираните

...
Министерството на външните работи е в непрекъснат контакт с блокираните
Коментари Харесай

Няма излизане за нашия кораб, Русия затвори Керченския пролив

Министерството на външните работи е в непрестанен контакт с блокираните моряци на корабите " Рожен " и " Царевна ". Това съобщи за " Хоризонт " ръководителят на спешния щаб за Украйна към Министерството на външните работи Антон Марков. По думите му още на 15 март е подадена информация до посолството ни в Лондон, което е акредитирано към Международната морска организация. Работи се по разновидности за евакуация от Мариупол или по суша, или по море, само че все още това е невероятно, изясни Марков:

" Те не могат да тръгнат, тъй като пристанището е минирано, има взривен транспортен съд на входа и би трябвало да се почисти, с цел да могат да излезнат, само че това не значи, че се взема решение въпроса, тъй като излизайки в Азовско море, те би трябвало да минат през Керченския проток, където руснаците държат затворен пролива и не пускат никакво придвижване ".
Обмисля се и вид нашите сънародници да бъдат изтеглени с филантропичния кулоар от Мариупол, който се провежда взаимно от Франция, Гърция и Турция:
" То е допустимо, стига да се реализира този " зелен кулоар ". Ние сме и в непрекъснат контакт с гръцките сътрудници и техния спешен център, тъй че при развиване на събитията, несъмнено, че ще се опитаме да се възползваме, стига да желаят да слезнат от кораба нашите моряци ".

От 17 българи на борда на кораба " Царевна " единствено един е изявил предпочитание да бъде изтеглен от страната, други двама обмислят: " Не мога да кажа за какво техните съпруги се оплакват, при изискване, че самите хора не са решили да се изтеглят. Разбирам ги. Тежко им е, естествено, само че хората, които са поискали да слезнат на този стадий, с изключение на един, който е в Мариупол, всичките са свалени и към този момент са си в България, шест индивида ".
По-рано през днешния ден министър председателят Петков съобщи във Facebook, че държавното управление няма да подхваща евакуация на екипажите, до момента в който обстановката не допуска безвредното ѝ осъществяване, а моряците имат храна.

Българските моряците на транспортен съд „ Царевна”, който е блокиран в пристанището на Мариупол имат сериозне проблем с храната. Последната доставка е направена ден преди започването на войната и въпреки че те са понижили порциона си, тя е към този момент на изчерпване. Това сподели по Нова телевизия брачната половинка на един от моряците.

Тя беше безапелационна, че българите на борда на „ Царевна” не получават никаква поддръжка от страната ни. Относно опциите за евакуация на моряците Севдалина Стоянова описа, че за такава се приказва още преди 10 дни. Тя обаче не е по проект от страната, а моряците е трябвало сами да намерят превоз. „ Това би било самоубийство”, разяснява в ефир Стоянова.

Близките на 17-те български моряци нямат връзка с тях от два дни. Моряшката брачна половинка описа, че екипажа се крие от бомбите и снарядите, които падат в пристанището на Мариупол в машинното поделение на кораба, което е под водолинията. „ Една бомба е паднала доста близо до кораба и има по обшивката на корпуса огромни вдлъбнатини. От шрапнели има напукани прозорци. Има дупки по горната част на корпуса”, съобщи Севдалина Стоянова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР