Министерството на транспорта обмисля вариант някои участъци от пътната инфраструктура

...
Министерството на транспорта обмисля вариант някои участъци от пътната инфраструктура
Коментари Харесай

Министерството на транспорта ще дава на концесия мостове, пътища и жп линии

Министерството на превоза обмисля вид някои сектори от пътната инфраструктура да бъдат дадени на концесия. Това разгласи министърът на превоза Николай Събев в изявление за вестник " 24 часа ".

Вече е определена и банка, която да съветва ведомството за концесиите на мостове, на пристанища, летища, пътища, жп линии и гари - Европейската банка за възобновяване и развиване, разгласи Събев. По думите му концесионни градежи са най-бързият метод за построяването на секторите.

" Към нас се обърна консорциумът от две турски и две южнокорейски компании, който за 4 години съумя да направи 3.5-километровия мост над Дарданелите, който е едно знамение. Казаха - чухме, че сте окей за публично-частно партньорство. Отвърнах им - да, имаме зелен светофар, ще го създадем транспарантно и вие ще бъдете поканени, в случай че съставлява интерес за вас. Новият мост при Чанаккале е на концесия за 12 години, като в този интервал се включва времето за градеж. Така че южнокорейците се съумели да построят тази голяма структура оптимално бързо, с цел да могат да се възползват от останалите години, през които ще събират такси и ще си върнат инвестицията ", сподели министърът на превоза.

По думите му ползата на външните вложители към този момент е за жп и шосейни сектори и мостове, не за тунелите.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР