Министерството на правосъдието предлага да се разшири кръгът на хората,

...
Министерството на правосъдието предлага да се разшири кръгът на хората,
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието предлага да има борба с корупцията и в частния сектор

Министерството на правораздаването предлага да се разшири кръгът на хората, които могат да бъдат наказвани за корупция. С промени в Наказателния кодекс (НК), който са оповестени за публично разискване, се уголемява обсегът на понятието за,,длъжностно лице‘‘.

Качеството,,длъжностно лице‘‘ да бъде категорично прието и на заемащите работа в общинските администрации, на хората, изпълняващи управителна работа или работа при обединяване от търговци или друга обществена функционалност, плануват предложенията. Ако те бъдат включени в понятието " длъжностно лице " в Наказателен кодекс ще се уголемява кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за така наречен,,корупционни престъпления‘‘.

Целта е уеднаквяване на режима на така наречен " корупционни закононарушения ", тъй че наказателноправните правила да се ползват симетрично за длъжностни лица от обществения бранш и за длъжностни лица от частния бранш.

Предвидените промени идват след рекомендациите от евроанализа на прокуратурата направен тази година.

" Съществуващите все още наказателни механизми за ограничение на проявните форми на корупция в частния бранш се нуждаят от извънредно съществено и задълбочено преосмисляне, най-много в светлината на настоящата процедура на Върховния касационен съд и инстанционните съдилища за субекта на закононарушенията по глава осма от Особената част на Наказателен кодекс, а точно, че това е единствено лице, заето в държавен орган или социална организация или изпълняващо обществена функционалност ", написа в претекстовете на законопроекта.

За длъжностните лица, които нарушават или не извършват отговорностите си или превишат правата си и от това произлизат обилни нездравословни последствия за жители, компании или обединявания, се предлага нов състав на закононарушение. Наказанието е до 3 година затвор и отнемане от права.

За първи път се инкриминира търговията с въздействие при реализиране на комерсиална активност. Това действие се характеризира с висока степен на социална заплаха, само че сега не попада в обсега на наказателния закон.
Законопроектът планува наказване до 5 година отнемане от независимост и санкция за търговци, ръководители и чиновници във компании и еднолични търговци, които желаят или одобряват рушвет, с цел да упражнят въздействие при взимане на решение от друго лице.

От наказателна отговорност се освобождават тези, които са предложили, дали обещание или дали рушвет в случай че са направили действието, с цел да защитят законно право или интерес и в случай че неотложно и непринудено са съобщили за това на властта.

За искане, предоставяне, приемане и ходатайство при така наречен,,стопански подкуп‘‘ отпада условието облагата да е единствено имотна, плануват още промените, препоръчани от правосъдното министерство. Размерът на наказването за икономически рушвет се усилва от до 2 година и санкция от 100 до 300 лева на до 5 година и санкция от 500 до 2 хиляди лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР