Министерството на отбраната прекрати процедурата за доставката на шест ремонтирани

...
Министерството на отбраната прекрати процедурата за доставката на шест ремонтирани
Коментари Харесай

Военното министерство прекрати поръчката за двигатели за МиГ-29 заради липса на оферти

Министерството на защитата приключи процедурата за доставката на шест ремонтирани мотора за изтребителите МиГ-29. Причината е, че никой не е подал предложения да извърши поръчката. Това оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на информация в регистъра за публични поръчки.

България към момента употребява руските изтребители, с цел да охранява въздушното си пространство, само че разполага с стеснен флот от МиГ-29. Поддръжката им стана изключително сложна на фона на войната в Украйна и има заплаха самолетите да бъдат приземени до края на тази година.

С тяхното приземяване страна няма да може да извършва бойното си дежурство и е допустимо да настъпи миг, в който България няма да може да пази сама небето си. Затова военното министерство стартира договаряния за нови мотори или за ремонт на актуалните още през 2022 година Усилията му доведоха до само че ведомството не е съумяло да осъществя продецурата за останалите шест такива.

Междувременно през юни стана ясно, че компанията " Терем-Холдинг " ЕАД ще извърши друга публичната поръчка, която е за ремонт на шест мотора за българските изтребители. Тя ще употребява като подизпълнител украинското дружество „ Луцки ремонтен цех „ Мотор ", чийто дял за осъществяване е 90% от общия размер на поръчката.

Очакванията са ремонтът на моторите да удължи живота на руските изтребители с най-малко седем години.

По време на служебното държавно управление на Румен Радев Министерството на защитата стартира да търси и други варианти за справяне с казуса във въздушната защита и стартира диалози с други страни за вероятно вдишване на дилемите по наблюдаване на българското въздушно пространство.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР