Министерството на отбраната няма да участва на този етап в

...
Министерството на отбраната няма да участва на този етап в
Коментари Харесай

Тагарев: България няма да участва на този етап в предоставянето на 155 мм снаряди за Украйна

Министерството на защитата няма да взе участие на този стадий в самодейността на Европейски Съюз за неотложен трансфер на муниции с диаметър 155 милиметра, тъй като не разполага с такива. Това разгласи по време на чуването си в Народното събрание министър Тодор Тагарев. Той не изключи опцията на български компании да бъде предоставено произвеждане на такива. 

Тагарев акцентира, че посредством изпращането на втория транш военна помощ България ще показва „ правилна поддръжка “ на новата секторна политика на Европейски Съюз, която в дълготраен проект цели да укрепи защитата на съюза. По думите му се обезпечава спомагателна опция за страната ни посредством стратегиите за модернизиране, както и че страната ще получи достъп до финансовите тласъци за производителите в страните членки.

„ Бюджетът е 500 млн. евро доникъде на 2025 година Тези средства биха могли да бъдат употребявани за рационализация, оптимизация и основаване на нови индустриални мощности на предприятията от отбранителната ни промишленост “, уточни той.

Министърът на защитата добави, че в страната ни могат да бъдат подготвени към 60 украински медици и санитари, на територията на ВМА. Центърът към този момент е построен благодарение на Съединени американски щати и има потенциал да поеме образованието на бойните санитари за потребностите на Украйна, изясни Тагарев.

По време на чуването министърът удостовери, че е работил като консултант към министерството на защитата на Украйна сред 2005-2011 година

„ За тази си работа от украинска страна не съм получил и една гривна, нито еквивалент в друга валута! “, увери той.

Помощта за Украйна ще продължи до момента в който има потребност, увери Тагарев.

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР